Overslaan en naar de inhoud gaan

CPB: haast geboden bij deregulering telecom

Over enkele jaren hebben de netwerken van de telecomaanbieders en die van kabeltv-sector dezelfde mogelijkheden. Nu al zijn beide geschikt om te bellen, datadiensten af te nemen en televisie te kijken. De mogelijkheden en het gemak waarmee die diensten kunnen worden gebruikt, nemen snel toe. In veel gevallen kan daarom de sectorspecifieke regulering worden opgeheven, vinden Michiel Bijlsma en Machiel van Dijk, de opstellers van het CPB-rapport.
Business
Shutterstock
Shutterstock


De overheid moet echter snel komen met de kaders waarbinnen zij dit nieuwe beleid uitwerkt. Wijzigingen in regulering kunnen namelijk ingrijpende gevolgen hebben voor investeringen die partijen in de telecomsector hebben gedaan. Daarom is een duidelijk tijdpad noodzakelijk, concluderen de onderzoekers.
De huidige regulering werkt zelfs averechts. Vanwege de asymmetrie in de regulering richten de toetreders tot de markt zich eenzijdig op het DSL-netwerk. Dat bemoeilijkt een overstap naar het netwerk van de kabelexploitanten. Wanneer er twee gelijkwaardige, landelijk dekkende netwerken bestaan, neemt het gevaar van concurrentiewerend gedrag van een van de aanbieders door toetreders uit te sluiten sterk af. Mocht toch uitsluiting mogelijk zijn, hangt het nog steeds af van de mate van concurrentie op retailniveau of regulering noodzakelijk is, menen de onderzoekers. Wanneer de concurrentie fel is, is toegangsregulatie niet nodig.
Wel moet een toezichthouder letten op kartelafspraken. Dat is echter meer een taak voor de mededingingsautoriteit dan voor een sectorspecifieke toezichthouder. Volgens Bijlsma en Van Dijk blijft wel toezicht nodig op de interconnectietarieven omdat de marktwerking onvoldoende garantie biedt voor ‘welvaartsoptimale’ tarieven.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in