Overslaan en naar de inhoud gaan

Pinstoring ontwrichtte koopavond

De grote pinstoring gisterenavond heeft voor veel ongemak gezorgd, vooral ook omdat de storing precies in de koopavond van veel gemeenten viel.
Geldautomaat
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Maar bijvoorbeeld ook bij uitgaansgelegenheden en evenementen zoals het concert van Eminem in het Goffertstadion was alleen met cash een versnapering te krijgen. Het gevolg was dat bij geldautomaten zich lange rijen vormden. Ook vanuit het buitenland kwamen meldingen dat pinbetalingen mislukten.

Detailhandel Nederland heeft al aangekondigd samen met de Betaalvereniging Nederland een onderzoek te starten naar de oorzaak van de storing. "Het is in het belang van ondernemers en klanten dat zulke storingen zo goed mogelijk gepareerd worden”, stelt Detailhandel Nederland. In Nederland worden per uur zo’n 1 miljoen pinbetalingen gedaan.

De eerste meldingen van een storing kwamen om 7 uur 's avonds. Om half 9 meldde Mastercard dat het probleem was opgelost. Het probleem deed zich voor met betaalpassen die met het Maestro-systeem van Mastercard werken. De betaalpassen van de meeste Nederlandse banken werken met het Maestro-systeem.

Soms lukte het wel

Niet alle pinbetalingen gingen de mist in. Het leek er op dat ondernemers die hun pin-apparatuur via een tussenpersoon hadden aangesloten op het systeem, wel betalingen konden accepteren.

Wat de oorzaak van het probleem was, is nog niet duidelijk. "De eerste prioriteit lag bij het oplossen'', zegt de woordvoerder van de Betaalvereniging tegen ANP.

UPDATE: De betaalvereniging Nederland heeft in een verklaring gezegd dat de problemen met de pinbetalingen gisteren werden veroorzaakt door de installatie van nieuwe software in de systemen van Mastercard in de Verenigde Staten. De storing bleef dan ook niet beperkt tot Nederland. Wereldwijd was er sprake van mislukte betalingen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in