Overslaan en naar de inhoud gaan

Vodafone: 'mobiel werken spaart kosten en het milieu'

"We weten wat de voordelen van mobiel werken zijn in bedrijfseconomisch en sociaal opzicht en we hadden ook verwachtingen van de milieuvoordelen. Dit was echter nog nooit onderzocht op basis van een bestaande situatie”, zegt directeur corporate affairs Klaske de Jonge van Vodafone. Daarom heeft Vodafone dat laten onderzoeken door DHV.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het Nieuwe Werken: een kwart minder CO2-uitstoot
Sinds 2 jaar werken 1200 medewerkers van Vodafone mobiel, zoals Vodafone Het Nieuwe Werken noemt. Hamvraag daarbij is hoeveel groter de besparing op de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer is dan de CO2-uitstoot die het thuiswerken veroorzaakt. Dat hangt van veel factoren af, zoals de frequentie van thuiswerken, het aantal dagen dat men de hele dag thuis kan blijven, de mate waarin men files kan ontlopen, reisafstanden e.d.

In het geval van Vodafone blijkt de rekensom uit te komen op een gemiddelde daling van de CO2-uitstoot van 25 procent per medewerker. Dat komt overeen met een vermindering van 750 kilo CO2 per medewerker per jaar. Zonder mobiel werken had Vodafone 45.000 bomen moeten planten om die hoeveelheid CO2 voor alle Vodafone Nederland-medewerkers af te vangen.

Met de auto naar het werk is hardnekkig
Bij de berekening speelt wel een rol dat Vodafone actief beleid voert om medewerkers en bezoekers met het openbaar vervoer te laten komen. De 4 kantoren in Nederland zitten dichtbij het station. Bezoekers en medewerkers moeten vaak betaald parkeren.

Na invoering van Het Nieuwe Werken is de leasevloot bovendien met de helft ingekrompen. Toch komt nog meer dan de helft van de medewerkers met de auto. De helft van de medewerkers woont meer dan 35 kilometer van het werk.

Lagere bedrijfskosten, tevredener personeel
Behalve op het milieu heeft mobiel werken ook een positief effect op de bedrijfskosten van Vodafone. Op facilitykosten heeft het naar eigen opgave 60 procent bespaard en er is 40 procent minder kantoorvloeroppervlak nodig om de medewerkers te huisvesten. Dankzij mobiel werken kon de personele omvang met 18 voltijdsmedewerkers verminderd worden.

Er zijn ook minder makkelijk te kwantificeren voordelen, merkt Vodafone op. Door mobiel werken hebben medewerkers meer flexibiliteit en vrijheid en minder stress, en kunnen ze werk en privéleven beter integreren. Dat verhoogt de motivatie van medewerkers, en hun productiviteit en effectiviteit. Onderzoek van blauw.com heeft laten zien dat 50 procent van de op woon-werkverkeer bespaarde tijd direct wordt besteed aan werk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in