Overslaan en naar de inhoud gaan

SIDN breidt Whois-informatie uit

SIDN gaat de registratiegegevens op z'n Whois-pagina uitbreiden met de zogeheten abuse-contactgegevens van de registrar.
SIDN

De registrar is de hostingprovider die namens de houder van de domeinnaam verantwoordelijk is voor de registratie en het technisch beheer van de domeinaam. Registrars hebben een contract met SIDN en toegang tot het domeinregistratiesysteem. De maatregel gaat 10 augustus in. SIDN communiceerde, als 'registry' van het topleveldomein .nl, tot nu toe slechts het algemene mailadres en telefoonnummer van de registrars. Door vermelden van de specifieke abuse-contactgegevens hoopt SIDN de aanpak van misbruik van domeinnamen te versnellen. Onder misbruik (‘abuse’) vat SIDN alle vormen van internetcriminaliteit.

De vrijgave van de contactgegevens betreft overigens alleen domeinnamen die via een registrar zijn uitgegeven. Gegevens van particuliere domeinnaamhouders geeft SIDN alleen vrij na een gemotiveerd verzoek daartoe.

Onbereikbaar maken

Als beheerder van wat zij zelf aanmerkt als 'een van de veiligste domeinen' ter wereld, onderneemt SIDN met zekere regelmaat actie om internetcriminaliteit binnen het .nl-domein terug te dringen. Zo is er onder meer een uitgebreide abuse204.nl-programma (abuse ‘to zero for .nl’), waarin SIDN samenwerkt met NetCraft. In het kader van dit programma allarmeert Netcraft domeinnaamhouders al hun site wordt misbruikt voor verzending van malware en phishingsmails. Domeinnamen die na zo'n waarschuwing van Netcraft niet worden gefatsoeneerd, dan maakt SIDN de site onbereikbaar. Door het op Whois vermelden van de abuse-contactgegevens van de registrars kan de tussenkomst van Netcraft mogelijk vaker worden voorkomen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in