Microsoft klaagt over Google bij Europese Commissie

Smith geeft een zestal voorbeelden van gedrag waarover Microsoft bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.
- Sinds de overname van YouTube heeft Google steeds meer technische maatregelen genomen die concurrerende zoekmachines beperkingen opleggen bij het indexeren van YouTube-filmpjes. Microsofts Bing en andere zoekmachines kunnen zich daardoor op dit punt niet meten met Google, en daardoor worden gebruikers de kant van Google op gedreven.
- Google staat het Microsoft niet toe om met Windows Phone de YouTube-metadata op gelijke voet uit te lezen als met Android. Daardoor mist een mobieltje onder Windows Phone bijvoorbeeld een app waarmee je kunt zoeken naar videocategorieën en favorieten kunt vinden. Microsofts YouTube-app is feitelijk niet meer dan een browser voor YouTubes mobiele website, zonder het rijke interface dat Android biedt. Apple krijgt voor zijn iPhone wel toegang tot die metadata, maar dat concurreert dan ook niet met een zoekmachine, merkt Smith daarbij op.
- Google probeert de toegang tot de inhoud van boeken te beperken tot zijn eigen zoekmachine. In de VS heeft de rechter daar een streep door gehaald, maar in Europa zou daar ook een uitspraak over gedaan moeten worden.
- Google maakt het voor adverteerders onnodig duur om ook op andere zoekplatformen te adverteren. Het verbiedt adverteerders namelijk om gegevens van advertentiecampagnes die op zijn servers zijn opgeslagen, ‘op interoperabele wijze te gebruiken met andere zoekadvertentieplatformen, zoals Microsofts adCenter’. Die complicatie doet veel adverteerders besluiten, alleen te adverteren bij de grootste zoekmachine. En omdat advertentie-inkomsten de bron zijn van de miljarden die nodig zijn om zoekmachines te ontwikkelen, zet deze beperking aan het gebruik van gegevens die nota bene van de adverteerders zelf zijn de concurrenten van Google op achterstand, schrijft Smith.
- Googles contracten verbieden websites om zoekboxjes van concurrenten in hun website op te nemen. Microsoft kan daardoor bijvoorbeeld zijn Windows Live-diensten niet distribueren via Europese telecommunicatiebedrijven, omdat deze gefinancierd worden met Bing-zoekboxen.
- Google weet het voor potentiële concurrenten duurder te maken om een prominente plaats te bemachtigen voor advertenties.
Die zesde klacht borduurt voort op de oorspronkelijke klacht van Foundem, die voor de Europese Commissie aanleiding werd voor een vooronderzoek rond de vraag, of Google zijn marktpositie op oneigenlijke wijze gebruikt. Prijsvergelijkingssite Foundem heeft bij herhaling geklaagd, dat Google eigen alternatieven een voorkeursbehandeling geeft bij zoekopdrachten. Smith zegt dat Microsoft de Europese Commissie uitgebreide informatie heeft gegeven over de werking van verschillende zoekalgoritmes en het commerciële belang van promotie en demotie van advertenties.
Microsoft erkent de ironie
Er zit natuurlijk een ironisch kantje aan de stap van Microsoft. Het heeft ruim tien jaar slag geleverd met de Europese Commissie op basis van een gelijksoortige klacht. Het heeft daarbij meer dan eens de stelling verkondigd, dat ingrijpen door de politiek schadelijk zou zijn voor de innovatie in de IT-sector. Microsoft realiseert zich dat natuurlijk dondersgoed, en Smith laat dit aspect dan ook niet onbesproken: 'Een formele antitrustklacht is een stap die Microsoft niet lichtvaardig zet. [...] Wij onderkennen beter dan de meesten, hoe belangrijk het is dat mededingingswetgeving evenwichtig blijft en technologische innovatie door kan gaan. Google moet dan ook de vrijheid houden om te innoveren. Maar praktijken die anderen belemmeren bij innovatie en het ontwikkelen van concurrerende alternatieven, zouden Google verboden moeten worden'.
Google heeft nog niet gereageerd op de stap van zijn rivaal.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee