Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer politieke aandacht voor IT

Aandacht voor IT binnen de overheid neemt toe, constateer ik als ik kijk naar de diverse begrotingen voor 2018. Terecht, aangezien onze maatschappij zonder IT per direct tot stilstand komt. Chaos op ’s lands wegen en in de lucht, paniek in de ziekenhuizen, de staatsveiligheid die niet kan worden gegarandeerd en paniek bij eenieder die – buiten het slapen om – met de nek neergebogen naar een klein schermpje tuurt.
Mark Rutte
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Politiek Den Haag is meer en meer doordrongen van de impact van IT en de zich digitaliserende maatschappij.

Het is wel de hoogste tijd om deze twee verwarrende begrippen niet meer door elkaar te gebruiken. Al te vaak wordt IT gezien als een noodzakelijk kwaad om systemen, processen en bedrijven draaiende te houden en wordt digitalisering gezien als iets negatiefs dat tot de afname van banen leidt, denk bijvoorbeeld aan de discussie rond de robotisering van handarbeid.

Het begrip IT wordt al langer gebruikt in de context van digitalisering, waarbij IT al meer dan 50 jaar sterk wordt gelinkt aan automatisering en het vastlopen van de computer dan wel te gebruiken software. Steeds vaker wordt echter het onderscheid gemaakt tussen IT als zijnde alles wat met de digitale infrastructuur te maken heeft, en digitalisering als zijnde activiteiten die van invloed zijn op de inrichting van uitvoeringsprocessen. Als we dit onderscheid vertalen naar de politiek en overheidsland, kun je zeggen dat IT alles omvat wat te maken heeft met de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) en digitalisering alles wat te maken heeft met de herdefiniëring en -inrichting van de primaire uitvoeringsprocessen. Zo zouden de overheidsdatacentra als IT kunnen worden bestempeld en de dienstverlening van een gemeente als Molenwaard of de implementatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet als digitalisering.

Al te vaak wordt IT gezien als een noodzakelijk kwaad

Als we kijken naar deze definities, kun je stellen dat er voor IT – terecht – voldoende aandacht is in het politieke debat. In de digitalisering van de dienstverlening kan nog een aantal stappen worden gezet. Nu we aan het begin staan van het nieuwe politieke jaar en er nieuwe politici op ministeries zijn te vinden, zou het aanbevelingswaardig zijn om digitalisering hoger op de agenda te krijgen. Ook omdat digitalisering meer en meer horizontaal over ministeries heen zal worden aangevlogen.

Daarom is het ook goed dat na wordt gedacht over meer horizontaal overleg op het juiste niveau.

Al met al zijn er de afgelopen periode wederom goede stappen gezet om IT en digitalisering in onze samenleving nog beter vorm te geven. Maar zijn we er nu al? Nee, zeker nog niet. Deze onderwerpen zijn van nature niet de onderwerpen die dagelijks in het Haagse voorop het netvlies staan. Maar let op: dat zal over een aantal jaren anders zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in