Medeoprichter Microsoft wil geld zien van Apple, Facebook, Google

Geen van de inspanningen van Interval Research leidde tot een product, en Allen trok na de internetcrisis – naar verluidt 100 miljoen dollar lichter – de stekker uit het bedrijf. Maar in de kleine 10 jaar van het bestaan zijn er kennelijk wel ongeveer 300 patenten aangevraagd. Uitgebreid onderzoek met advocaten heeft bij Allen de overtuiging doen postvatten dat 4 van die patenten op ruime schaal worden geschonden.
Het gaat daarbij om technieken die nu algemeen gebruikt worden door websites, zoals het doen van suggesties aan bezoekers van websites op basis van de inhoud die ze openen, het tonen van relevante beursinformatie, advertenties of video’s op bezochte webpagina’s en het faciliteren van het vinden van gerelateerde verhalen. Allen meent dat de manier waarop die functionaliteit is geïmplementeerd, duidelijk is afgeleid van het werk van Interval Research.
De actie is Allen op veel kritiek komen te staan: men vindt dat hij zich als ‘patent troll’ gedraagt. Waarbij patent troll staat voor een bedrijf dat zijn bestaansrecht ontleent aan het opkopen van patenten in de hoop dat men andere bedrijven daar stevig voor kan laten betalen. Dat Allen zijn rechtszaak laat voeren via het bedirjf Interval Licensing LLC, versterkt die indruk. Toch lijkt de kwalificatie patent troll een iets te hard oordeel; Allen heeft de ontwikkeling van de technieken waarvoor hij nu geld wil zien immers wel gefinancierd.
Maar de timing van zijn juridische actie – jaren nadat Interval Research op de fles ging, en jaren nadat de gewraakte technieken algemeen in zwang kwamen, wekt wel bevreemding. Ook de selectie van doelwitten roept vragen op. Behalve de genoemde zijn dat AOL, Netflix, Office Depot, OfficeMax, Staples, Yahoo en YouTube. Waarom Microsoft in dat rijtje ontbreekt, of ook Amazon, is niet duidelijk.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee