Overslaan en naar de inhoud gaan

'Krappe opslag' reden voor Rutte's jarenlang wissen van berichten

Premier Mark Rutte heeft jarenlang iedere dag sms'jes van zijn telefoon gewist. De tekstberichten die de premier zelf relevant achtte voor archivering stuurde hij door naar ambtenaren, de rest verwijderde hij op eigen houtje, meldt de Volkskrant. Dat zou Rutte hebben gedaan omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte had.
premier Rutte
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

In de telefoon was slechts ruimte voor twintig berichten. Pas sinds afgelopen donderdag heeft de premier een toestel met meer opslag, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Het berichtenverkeer van bewindspersonen moet in de regel worden bewaard, zodat het kan worden ingezien met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Doordat Ruttes sms-berichten consequent zijn gewist, valt moeilijk te achterhalen of dat in overeenstemming met de Archiefwet gebeurde. Functiegerelateerde correspondentie mag niet zomaar worden vernietigd, stipt de Volkskrant aan.

Coronademonstratie, Unilever

De werkwijze van de premier werd dinsdag uit de doeken gedaan door de landsadvocaat in een rechtszaak die is aangespannen door de Volkskrant. Daarbij is gebleken dat onder andere sms-berichten onvindbaar waren van burgemeester Femke Halsema rond de problemen met de coronademonstratie in Amsterdam in juni 2020, meldt Trouw. Ook niet meer terug te vinden is een bericht van Unilever-topman Paul Polman aan premier Rutte over de afschaffing van de dividendbelasting.

Volgens de landsadvocaat deed Rutte tijdens de coronacrisis en de jaren daarvoor aan 'realtime-archivering' door onmiddellijk zelf te bepalen of een sms-bericht moest worden bewaard dan wel vernietigd. "Hij onderscheidt zich daarmee van bestuurders die alles tot in de lengte der dagen bewaren", schrijft de Volkskrant op uit de mond van de raadsman van de premier. "Ik zou willen dat meer bestuurders het zo zouden doen."

'Realtime archivering'

De landsadvocaat claimt dat er geen reden is om te veronderstellen dat Ruttes 'realtime archivering' ondeugdelijk is verlopen. Ook volgens de RVD heeft de premier ‘in lijn met de geldende instructies van de minister van Binnenlandse Zaken’ gehandeld, schrijft de Volkskrant. De woordvoerder van de premier wil niet verder op de zaak ingaan omdat die nog "onder de rechter" is, meldt persbureau ANP nog.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in