Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN stopt met MobielTV

KPN bracht MobielTV medio 2008 op de Nederlandse markt. Belangstellenden konden kiezen uit drie speciale toestellen met ingebouwde DVB-H-ontvanger van Nokia (N96), Samsung (P960) en LG Electronics (KB620). De gebruikte technologie, Digital Video Broadcasting-Handheld, is een in 2004 vastgelegde ETSI-standaard maar is buiten Europa nooit van de grond gekomen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

MobielTV bood standaard 10 tv-zenders
MobielTV bood voor 9,95 euro per maand toegang tot 10 televisiestations plus 2 betaalde ‘premium’-kanalen. Na een jaar had de dienst 40.000 gebruikers die gemiddeld 9 minuten per dag naar rechtstreekse tv-uitzendingen keken, aldus KPN.

Na die veelbelovende start kwam echter de klad in MobielTV. Er kwamen geen nieuwe toestellen meer bij en het aantal klanten daalde gestaag, tot ongeveer 20.000 nu. Abonnees kunnen hun lopende abonnement desgewenst gratis beëindigen. KPN wijst erop dat de toestellen ook na 1 juni geschikt blijven om mee te bellen en te sms'en.

Verschuiving naar video on demand
“KPN blijft onverminderd geloven in de krachtige combinatie van televisieprogramma’s, films en video en het mobiel toestel”, schrijft het telecombedrijf in een persbericht. Het kijken naar bewegende beelden op mobieltjes heeft echter sinds 2008 een andere wending genomen, door de opkomst van mobiel breedband en smartphones.

Gebruikers kijken steeds meer naar video in de vorm van ‘on demand’-diensten zoals YouTube. KPN zegt te verwachten dat “op termijn” naast video on demand ook live-televisie zal worden aangeboden via mobiel breedband. KPN zegt er niet bij hoe en wanneer het bedrijf dat wil realiseren.

Onderzoeksbureau Telecompaper wijst in een commentaar op alternatieve initiatieven voor mobiele tv. Zo wil het consortium MTVNL met een andere technologie, T-DMB, in Nederland de boer op. T-DMB is wel als wereldstandaard geaccepteerd en wordt vooral in Azië veel gebruikt.

KPN gebruikt vrijkomende frequenties voor Digitenne
KPN wil de frequenties die vrijkomen door de stopzetting van DVB-H gaan gebruiken voor de ‘verbetering’ van Digitenne. Consumenten kunnen met Digitenne op een gewoon tv-toestel digitale uitzendingen bekijken. Digitenne is gebaseerd op een verwante technologie, DVB-Terrestrial (DVB-T) die gebruikmaakt van zenders op het land.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in