IBM bouwt 3 petaflop super voor Duitse universiteit

De SuperMUC wordt betaald door de Duitse overheid en de staat Beieren. De kosten van het systeem bedragen naar schatting voor 5 tot 6 jaar rond de 83 miljoen euro. Het systeem wordt onderdeel van het PRACE-initiatief (Partnership for Advanced Computing in Europe). Doel hiervan is Europese onderzoekers te voorzien van high-performance computing.
Nu is nog de Chinese supercomputer Tianhe-1A de snelste, met een rekenkracht van 2,57 miljoen miljard berekeningen per seconde. Daarmee verdrong China de VS van de eerste plaats, die tot dan toe was toebedeeld aan de Jaguar van Cray, die een rekenkracht heeft van 1,76 petaflops.
De VS lijkt vast van plan in 2012 de suprematie in supercomputers te heroveren, al dan niet met de SuperMUC. Voor hetzelfde jaar zijn namelijk ook 2 supercomputers gepland die elk een rekenkracht hebben van 20 petaflops. Een daarvan bouwt IBM voor het Lawrence Livermore National Laboratory. Tevens werkt het Oak Ridge National Laboratory aan een 20 petaflop-systeem. In dit lab staat ook de Jaguar, tot voor kort de krachtigste supercomputer ter wereld.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee