Overslaan en naar de inhoud gaan

Fysiek, hybride of online?

Afgelopen weken nam ik deel aan een aantal bijeenkomsten van de KNVI. Zo volgde ik een Super Tuesday over Metaverse. Ik had de term wel eens gehoord en wist dat het iets was van Facebook. Een organisatie die ik had afgezworen sinds de documentaire The Great Hack.
metaverse
© Shutterstock
Shutterstock

Ik dacht dat Metaverse iets was voor vooral mijn kinderen. Niets is minder waar. Het is een parallel universum dat onze manier van werken en samenwerken echt verder zal revolutioneren. Met alle bijbehorende ethische en juridische kwesties want het levert en gebruikt nog veel meer data van ons en onze omgeving.

Justin Bieber geeft tegenwoordig concerten met allerlei sensoren, waarbij fans (ook met sensoren) vanuit de hele wereld kunnen deelnemen, naast iemand kunnen staan en communiceren met iemand die fysiek in Argentinië is. Zo kan er ook worden vergaderd of overlegd, waarbij allerlei extra informatie tegelijk wordt gepresenteerd. Deels toekomstmuziek maar deze aanpak wordt deels al toegepast.

Het zijn ontwikkelingen die ook relevant zijn voor de KNVI. De vereniging heeft regio’s en zogeheten Special Interest Groups die vroeger fysiek bij elkaar kwamen. Na Covid komt dit weer moeizaam op gang. Het moet wel heel interessant zijn, willen mensen gaan reizen. Online-bijeenkomsten, zoals de Super Tuesday’s, hebben wél belangstelling. Die trend kan worden gezien als bedreiging, maar ook als uitdaging. Het noopt tot structureel onderzoeken wat de toegevoegde is van de vereniging in de ogen van de leden.

Het onderwerp heeft de aandacht bij de KNVI. Ik mocht in dat kader een bestuursbijeenkomst bijwonen.Daar was iemand uitgenodigd die een goed draaiende community heeft opgezet. Dat zou de KNVI ook graag zou willen zijn.
Een goede community heeft drie pijlers. De eerste is een netwerk van gelijkgestemde mensen. Dit zou de KNVI kunnen zijn, maar is dat ook zo?

Vervolgens organiseert zo'n community hybride netwerk-events die afgestemd zijn op een specifieke doelgroep waarbij fun, kennisvermeerdering en netwerken onderdeel zijn. Het hoeven niet gelijk Metaverse-bijeenkomsten te zijn, maar zijn er netwerk-events in de beleving van de leden?
Tot slot helpt zo'n community mensen aan het aan werk. Dat doet de KNVI nu niet, maar de mogelijkheden zijn er wel voor!

Het nadenken over een de KNVI als goede community levert een aantal existentiële vragen: Wie zijn de doelgroepen? Welk problemen zouden we op kunnen lossen? Wat zou de toegevoegde waarde moeten zijn? En tot slot: hoe deze mensen aan te spreken en te betrekken?

Waardevol en leerzaam dergelijke bijeenkomsten!

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (november 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in