Overslaan en naar de inhoud gaan

Durf te beslissen!

Wat hebben garderobekeuzes, managen, IT, beslissingsmoeheid, angt voor fouten en stromen aan PowerPoints met elkaar te maken? Veel, zo niet alles. De sleutelwoorden zijn daadkracht en vooruit (durven) kijken.

moe, met hoofd op het bureau
Shutterstock

Ik krijg wel eens de vraag waarom ik alleen zwarte kleding draag. Het antwoord is simpel. Een monochrome garderobe betekent één beslissing minder die ik die dag moet nemen. Zorgen dat het niet uitmaakt wat je uit de kast trekt is een beproefd trucje tegen decision fatigue. Want managen is beslissingen nemen. Iedere dag weer, op basis van de best mogelijke informatie in een complexe wereld. Meestal is de beschikbare informatie niet toereikend om precies die keuze te maken die succes garandeert, maar niets doen is ook een besluit. IT is een werkveld waarin je beslissingsmoeheid duidelijk terugziet.

Veel bedrijven maken mooie (IT-)plannen maar falen in de uitvoering; het gaat te langzaam, de executiekracht is laag. Dat terwijl de noodzaak er wel is; de marges in alle sectoren worden steeds kleiner, doordat grondstoffen en energie duurder worden. Bedrijven komen terecht in een marge optimalisatiespel, en daarbij kunnen ze niet om een digitale transformatie heen. De wil om te innoveren is er ook wel, mede geïnspireerd door de beloftes van AI, maar bedrijven realiseren zich dat de basis om daar echt van te kunnen profiteren niet op orde is.

Tijd om businessmensen IT te laten praten

Dit is het jaar dat er geleverd moet worden en dat er echt dingen gaan bewegen. Daarvoor is meer ondernemerschap en vrijheid in de IT nodig, om de executiekracht omhoog te brengen. De beslissingsprocessen rondom IT zijn vaak te klassiek en zitten te politiek in elkaar. Dan durven mensen geen keuze te maken door de angst dat het een foute keuze is. Beslisangst leidt tot een stroom van PowerPoints, met steeds dat volgende puntje nog net even verder uitgewerkt. Beslistrajecten duren zo veel te lang.

Beslisangst leidt tot een stroom van PowerPoints

Author attribution

Deels komt dit omdat managers het nog steeds net niet helemaal snappen. We hebben er erg op gefocused dat IT-mensen meer de business taal zijn gaan praten, maar wordt het niet tijd dat we dit ook omdraaien? Iedereen in het bedrijf moet tech snappen, omdat het meespeelt in steeds meer bedrijfsprocessen. Je moet de mensen meekrijgen en het gevoel geven dat ze besluiten kunnen nemen. Want vaak en snel beslissingen nemen is waar het nu om draait.

Durf te durven

Durf keuzes te maken die over 2 of 3 jaar wellicht niet goed zijn. Heb het lef om ernaast te zitten, ook als je daar op afgerekend wordt. Van fouten kun je leren en dat oncomfortabele gevoel gaat vanzelf weg. Als je op C-level niveau functioneert, kom je ergens om een bedrijf verder te brengen; wil je dan 50 dingen gedaan hebben en wellicht afgerekend worden op de 2 fouten die je maakt, of wil je een stroom aan ppt’s nalaten?

Fouten maken is ok, zolang je er maar van leert; evalueer wat er goed en fout ging, voer je actiepunten uit, zorg dat het de volgende keer niet meer gebeurt. Dat is het enige wat telt. Niemand is perfect. Het enige dat zeker is, is dat stilstand achteruitgang is; met de kennis die je vandaag hebt, neem je een besluit en dat is beter dan geen besluit. Durf te doen!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in