Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaalloos vergaderen

Volgens de Britse krant The Telegraph mogen ministers geen smart watches meer dragen tijdens vergaderingen, nadat eerder ook al mobiele telefoons tijdens deze bijeenkomsten werden verboden.
Smart watch
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Groot-Brittannië volgt hiermee het Australische voorbeeld, waar uit angst voor spionage ook een verbod geldt op mobieltjes en slimme horloges tijdens de kabinetsvergaderingen. Een interessante ontwikkeling in een tijd waar juist papierloos vergaderen wordt nagestreefd. De vraag die je kunt stellen of dergelijke maatregelen niet hopeloos achterhaald zijn. Ja, gevoelsmatig lijkt digitaalloos vergaderen relatief veiliger, maar is het wel zo slim?

Het vervelende van dit soort ontwikkelingen is dat een belangrijke meerwaarde van deze apparaten verloren gaat, namelijk informatievergaring op het moment dat de eigenaar er zelf voor kiest. Dat dit soort apparaten een belangrijke functie hebben in de politiek weten we al sinds 2003, het jaar dat het CDA de leidende krachten binnen de partij voorzag van een BlackBerry. Hierdoor konden partijleden elkaar van minuut tot minuut op de hoogte houden van het laatste nieuws, van bijeenkomsten en van de meest relevante afspraken in het kader van de verkiezingscampagne, coalitievorming en het dagelijkse handwerk in en om de Staten Generaal. Ook in die tijd al werd de vraag gesteld in hoeverre vreemden konden meelezen met de BlackBerry.

Niet meer van deze tijd

In de eenvoudige wereld van begin deze eeuw was het gemakkelijk om bij twijfel mobieltjes tijdens officiële vergaderingen te verbieden. Mobieltje op de gang en de vergadering kon beginnen. Nu moet ook het horloge af en binnenkort mogelijk ook de smart glass en de schoenen uit. Maar wat als u een smart hoortoestel heeft die u bedient via uw smartwatch of mobiel? Dan moet u elke keer de gang weer op indien u hem wilt bijstellen. En wat te zeggen van de onzichtbare hoortoestellen die nu al worden aangeboden. Sowieso, hoortoestellen uit en de participatie tijdens de vergadering is onmogelijk. Daarnaast zullen de smart TV’s die ook vaak in vergaderzalen hangen van de muur moeten worden afgehaald en verdwijnen de slimme ijskastjes.

Slimmere controle op spionage nodig

Door de opkomst van het Internet of Things is deze lijst van slimme apparaten in de vergaderzaal waarschijnlijk nu al achterhaald. Voor we het weten staan er alleen nog maar een paar domme stoelen en een domme tafel in het vertrek en liggen er papieren vergaderstukken met de daarbij behorende klassieke ballpoint op tafel. Allemaal producten met ‘Made in Holland’ als label. Zover zal het waarschijnlijk niet komen. Daarom is permanente aandacht vereist voor het voorkomen van spionage of het uitlekken van gevoelige informatie binnen alle overheidslagen. Van ministerraadvergaderingen tot en met die van colleges van burgemeester & wethouders. Klein detail: aangezien het besluitvormingsproces deels ook formeel en informeel buiten de vergaderkamers wordt voorbereid, zal deze inspanningsverplichting een continue factor dienen te zijn in de bedrijfsvoering van publieke organisaties en politieke partijen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in