Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil opheldering over privacyrisico's Microsoft-clouddiensten

D66-Kamerlid Lisa van Ginneken heeft minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius om opheldering gevraagd over de privacyrisico’s die volgens de laatste DPIA van Privacy Company gelden bij gebruik van de Microsoftdiensten Teams, Onedrive en Sharepoint.
Lisa van Ginneken
© D66
D66

Uit het onderzoek van het adviesbureau, in opdracht van het Rijk, werd onlangs duidelijk dat er risico’s gelden voor het hoger onderwijs en het Rijk bij het opslaan en verwerken van bijzondere of gevoelige persoonsgegevens bij de verschillende clouddiensten van Microsoft. De Autoriteit Persoonsgegevens buigt zich over een uitspraak, die vermoedelijk eind 2022 volgt.

De IT-politicus van het jaar 2021 wilde onder meer weten of de minister de mening deelt dat het gebruik van Amerikaanse clouddiensten, zoals die van Microsoft, een inbreuk op de privacy van de Nederlandse burgers kan zijn en tot welke concrete maatregelen er wordt overgegaan als het gaat om de versleuteling van gevoelige gegevens bij de diensten, zoals het advies van Privacy Company luidde.

Europese autonomie

De minister moet van D66 duidelijk maken wat de overwegingen zijn bij de voor- en nadelen van het gebruik van niet-Europese clouddiensten bij overheidssystemen en andere sectoren als het gaat om de opslag van gevoelige of bijzondere persoonsgegevens. Daarnaast is Van Ginneken benieuwd welke risico’s er zijn voor Gaia-X, waarbij Amerikaanse cloudbedrijven betrokken zijn en mogelijk alsnog de Europese technologische autonomie kunnen beperken. 

Van Ginneken wil verder van de minister weten welke mogelijkheden er zijn voor Europese versleuteling van clouddiensten, waarmee voorkomen kan worden dat Amerikaanse inlichtingendiensten toegang krijgen tot gevoelige persoonsgegevens van Europese burgers. Ook is ze benieuwd of het GAIA-X project hier verder aan kan bijdragen.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in