Overslaan en naar de inhoud gaan

China tikt Apple op de vingers vanwege onvoldoende privacybescherming

Apple CEO Tim Cook heeft van Chinese officials te horen gekregen dat het zeer welkom is actief te zijn op de voor het bedrijf lucratieve markt van dat grote land. Maar dan moet het bedrijf wel de privacy en beveiliging van zijn producten beter regelen.
Tim Cook en de Development and Reform Commission (NDRC)
© NDRC
NDRC

De Development and Reform Commission (NDRC) van de Chinese overheid heeft niet duidelijk gemaakt wat Apple precies moet veranderen om te voldoen aan de eisen. Het is een opmerkelijke eis die de directeur van de NDRC - Zheng Shanjie - naar buiten bracht in een verslag over de ontmoeting met Cook. China schroomt zelf niet om op grote schaal privacygevoelige data van burgers te verzamelen.

Maar de Chinese overheid wil er blijkbaar alles aan doen om ervoor te zorgen dat die gegevens niet in buitenlandse handen vallen. De opmerkingen refereren dan ook vermoedelijk aan de de databeveiligingswetgeving die onlangs door de Chinese overheid is aangescherpt, merkt The Register op. Daarin zijn vooral strengere regels opgenomen met betrekking tot de export van gegevens van Chinese burgers naar het buitenland.

Apple luistert graag naar Chinese eisen

China is een zeer aantrekkelijke markt voor Apple. Het bedrijf doet er dan ook alles aan om in het gevlei te komen van de toezichthouders daar. Zo heeft het bedrijf VPN's uit de App Store verwijderd waarmee Chinese burgers de controle op het dataverkeer door de overheid kunnen omzeilen. Ook past het bedrijf censuur op bepaalde apps toe en heeft het de toeleveranciers in Taiwan gevraagd om referenties naar hun producten te voorzien van gemaakt in 'Taiwan, China' of 'Chinese Taipei', memoreert The Register.

De NDRC-directeur refereerde wellicht ook aan een rechtszaak waarin claims van Apple in twijfel worden getrokken dat er geen privacygevoelige data worden verzameld wanneer een gebruiker dat niet wil.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in