Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple verkoopt meer iPhones, minder iPads

Het bedrijf verkocht wereldwijd 31,2 miljoen iPhones, tegen 26 miljoen stuks in de vergelijkbare periode vorig jaar (+ 20 procent). De iPhone-omzet steeg van jaar op jaar met 5 procent. De sterke verkopen van iPhones waren een positieve verrassing voor analisten. In de markt heersen zorgen hoe goed Apple de concurrentie met de fabrikanten van goedkopere smartphones aankan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vraag naar iPads daalt met 14 procent

Verder gingen 14,6 miljoen iPads over de toonbank, tegen 17 miljoen in het 3e kwartaal van 2012. Dat komt neer op een afzetdaling met 14 procent. De iPad-omzet viel zelfs met 27 procent terug onder invloed van de introductie van de goedkopere iPad mini. Voor het overgrote deel (80 procent) valt de verkoopdaling van iPads echter toe te schrijven aan het terugdringen van voorraden in de distributiekanalen.

Ook de verkopen van Macs gingen licht omlaag, met 7 procent naar 3,8 miljoen stuks. In geld uitgedrukt krompen de Mac-activiteiten echter maar met 1 procent. De vraag naar de muziekspeler iPod kelderde met 32 procent naar 4,6 miljoen stuks.

Met zijn iTunes-webwinkel deed Apple daarentegen goede zaken. Van jaar op jaar schoot de omzet met 25 procent omhoog naar 3,99 miljard dollar. In dat bedrag is de online-verkoop van muziek, films, tv-series, apps en e-books inbegrepen.

De eigen winkelketen van Apple maakte vrijwel pas op de plaats. De omzet van de Apple Stores daalde met 0,2 procent naar 4,07 miljard dollar. Vergeleken met het 2e kwartaal (omzet 5,24 miljard dollar) was sprake van een relatief scherpe daling.

Totale omzet licht gestegen, winst gedaald

De totale omzet van Apple kwam uit op 35,3 miljard dollar (26,7 miljard euro) met een nettowinst van 6,9 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar was dat nog respectievelijk 35 miljard dollar en 8,8 miljard dollar. Analisten hadden overigens een nog sterkere winstdaling verwacht en in de handel nabeurs ging het aandeel van Apple met 4 procent omhoog.

Opvallend zijn de geografische verschillen. In Noord- en Zuid-Amerika klom de omzet nog met 12,5 procent en in Japan zelfs met 26,5 procent. Elders in de wereld viel de omzet juist terug: in Azië/Pacfic met 18 procent, In China met 14 procent en in Europa met 7,5 procent.

Voor het inmiddels begonnen, vierde kwartaal van Apples gebroken boekjaar verwacht t bedrijf een omzet tussen 34 en 37 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in