Overslaan en naar de inhoud gaan

Al half miljard euro bespaard door inzet DDos-bescherming

De potentiële schade van DDos-aanvallen voor het Nederlandse bedrijfsleven bedraagt ruim een miljard euro.
© CC0 - Cleanpng.com/AG Connect
CC0 - Cleanpng.com/AG Connect

De Nederlandse Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) leiden deze getallen af uit de gegevens die de Nationale Wasstraat verzamelde over de uitgevoerde acties. Hadden deze acties niet plaatsgevonden, hadden de getroffen bedrijven samen een economische schade van 425 miljoen euro geleden.

Schade meer dan een miljard

De organisaties hebben deze gegeven gebruikt om een beeld te vormen wat andere organisaties aan schade ondervinden. NaWas beschermt 2,5 miljoen domeinen ofwel 43 procent van de Nederlandse domeinen. SIDN heeft alleen gegevens over de Nederlandse domeinen (domeinen met een .nl-extensie) en dat is ongeveer 64 procent van alle domeinen die in Nederland actief zijn. De totale potentiële schade schatten zij in op meer dan een miljard dollar.

De effecten van een DDos-aanval en ook de schade hangt sterk af van het type aanval en of het aanrichten van schade het primaire doel is of dat er sprake is van nevenschade. Nevenschade ontstaat wanneer een domein is gehost op een server waar ook andere domeinen op worden gehost (shared host). In dat geval is de kans op schade van een DDos-aanval 35 keer hoger dan wanneer een domein is gehost op een virtual private server (VPS) of een dedicated host.

Niet alleen op prijs beoordelen

Wat de exacte kosten van een DDoS-aanval zijn, is moeilijk te kwantificeren oordeelde het Centraal Planbureau al vorige maand. Dat beamen SIDN en NBIP ook. Zij hopen echter dat organisaties met online-activiteiten - en vrijwel elke organisatie heeft die - niet alleen kijken naar de laagste hostingkosten, maar ook naar de manier waarop de risico's zijn afgedekt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in