Teeven kijkt toch weer naar downloadverbod

Teeven gaat zo snel mogelijk aan de slag. Waar privégebruik ophoudt en zakelijk misbruik begint, moet nog worden bepaald. Het lijkt Teeven wel dat mensen die bijvoorbeeld kopietjes van cd's via Marktplaats aanbieden, onder het downloadverbod zouden kunnen vallen.
Thuiskopieheffing gaat voorlopig wel door
De thuiskopieheffingen die voor komend jaar zijn gepland, gaan nog wel door. Dat moet wel, aldus Teeven na het debat, want de Staat wordt aansprakelijk gesteld door makers en artiesten en het is te kort dag om er iets anders voor in de plaats te brengen.
De opbrengst van de heffing vloeit naar de film- en platenindustrie als een tegemoetkoming voor het nadeel dat zij lopen als mensen kopietjes maken van films en muziek. Er bestaat al een heffing op dragers, zoals lege cd's en video's. Vanaf januari 2013 wordt de heffing uitgebreid naar onder meer computers, smartphones, tablets en MP3-spelers.
In maart 2014 verdwijnt de heffing weer
Maar in 2014 moet dit alternatief voor een downloadverbod van de baan zijn. Teeven is erg verheugd dat dit mogelijk is. De heffing van bijvoorbeeld 5 euro op smartphones vindt hij erg oneerlijk, zei hij, omdat die ook betaald moet worden door mensen die zo'n apparaat alleen gebruiken om mee te bellen.
De maatregel valt ook niet goed bij fabrikanten van computers en telefoons. Een aantal grote buitenlandse producenten zoals Acer, Dell en Hewlett-Packard heeft op zijn beurt de Nederlandse Staat en de Stichting de Thuiskopie aansprakelijk gesteld voor schade die zij erdoor zouden oplopen. De bedrijven vinden dat de heffing willekeurig en buitensporig hoog is. Ook vinden ze het besluit in strijd met Europese regels, zo meldde de FIAR CE. De vereniging komt op voor de belangen van onder meer fabrikanten en importeurs.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee