Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris: SyRI in Capelle aan den IJssel verkeerd gebruikt

Het risicoprofileringssysteem SyRI (Systeem Risico Indicatie) in Capelle aan den IJssel is verkeerd gebruikt. De gegenereerde SyRI-meldingen speelden daardoor geen rol in onderzoeken naar fraude. Dat schrijft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken in haar antwoord op Kamervragen van GroenLinks.
Van Ark, Sociale Zaken
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

SyRI is een systeem van het ministerie van Sociale Zaken dat persoonsgegevens uit overheidsdatabases samenvoegt en analyseert. De bedoeling is om met het systeem fraude tegen te gaan. Met risicomeldingen die op basis van die analyses worden gegenereerd kan er tot verder onderzoek worden overgegaan. Het systeem won onlangs de een weinig eervolle Big Brother Award.

Onjuist gebruikt

Voor een project in Capelle aan den IJssel werd SyRI ingezet. Het leidde tot 137 risicomeldingen en uiteindelijk tot 41 risicoadressen, die geen van allen nader onderzocht werden. GroenLinks wilde weten wat de meerwaarde is van SyRI met betrekking tot de meldingen. Van Ark schrijft daarop dat de meldingen van SyRI geen rol speelden in de onderzoeken, omdat het instrument onvolledig is toegepast. De velden van koppelingen voor gegevens waren onjuist ingevuld, waardoor ze niet werden benut.

GroenLinks wilde ook weten of er eerder bewust verkeerd is geïnformeerd over de meerwaarde van SyRI. Volgens van Ark klopt het niet dat het ministerie de tegenvallende resultaten onder de pet houdt. Door personele wisselingen ontsnapte het dossier volgens haar aan de aandacht. Daardoor liep openbaarmaking uit. Van Ark stelt tot slot dat het beter en netter was geweest om eerder te publiceren.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in