Overslaan en naar de inhoud gaan

Patentgeschil tussen IBM en Groupon

Technologiebedrijf IBM heeft via de Amerikaanse rechtbank 167 miljoen dollar geëist van promotiewebsite Groupon, voor het zonder toestemming gebruiken van door IBM gepatenteerde e-commerce-technologie.
Groupon-app
© Groupon
Groupon

IBM eist naar verluidt een bedrag van 167 miljoen dollar van Groupon, omdat meerdere patenten van het bedrijf door de promotiewebsite zouden worden geschonden.

“Groupon is ´the new kid on the block´ die weigert verantwoordelijkheid te nemen het gebruik van de technieken”, stelt de advocaat van IBM volgens Reuters.
De meerderheid van de grote spelers op het internet zouden die technieken van IBM wél onder licentie en tegen betaling gebruiken.

Fundamentele technologieën

Volgens de IBM-advocaat Johan Desmarais gaat het hierbij om grootmachten als Amazon, Facebook en Google. Die bedrijven zouden tussen de 20 en 50 miljoen dollar per bedrijf betalen voor de “fundamentele e-commerce-technologieën”.

Groupon meldt via de eigen advocaat dat IBM de reikwijdte van haar patenten overdrijft en het idee heeft eigenaar te zijn van fundamentele bouwstenen van het internet. “Aan u de vraag of deze patenten het wereldwijde web dekken. Dat doen ze niet en dat komt omdat IBM het world wide web niet heeft uitgevonden”, zo verklaarde Groupon-advocaat J. David Hadden volgens persbureau Reuters aan de jury.

80’s revisited

IBM heeft in het 25-jarige bestaan meer octrooien vastgelegd dan ieder ander Amerikaans bedrijf. In deze rechtszaak zou het gaan om het schenden van vier patenten van IBM door Groupon. Twee van deze patenten hebben betrekking op Prodigy, een voorloper van het wereldwijde web die stamt uit de eind jaren tachtig van de vorige eeuw en door IBM en anderen ontwikkeld. De patenten beschreven een techniek die in het weergeven van applicaties en advertenties de serverbelasting kan verlagen, en deze techniek zou nu door Groupon worden gebruikt.

Ook de ‘single-sign on’ techniek, die gebruikers de mogelijkheid geeft om in te loggen met hun Facebook- of Google-account, komt ter sprake in de rechtszaak omdat dit patent zou worden geschonden door Groupon.

'Tweede verdienmodel'

Volgens IBM kon het niet anders dan Groupon voor het gerecht slepen vanwege hun weigering om licenties af te nemen voor het gebruik van de technieken die IBM gepatenteerd heeft.
De Groupon-advocaat stelde hier tegenover dat IBM een onredelijke manier van werken en 'tweede verdienmodel' heeft door geld weg te trekken bij andere internetbedrijven op basis van patenten. “IBM gebruikt hun ongelooflijke stapel patenten als stok achter de deur om andere bedrijven geld afhandig te maken”, zo stelde hij.

Wanneer er een uitspraak komt in de zaak, is nog niet bekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in