NVM moet failliet HPC na 10 jaar ruzie 2,3 miljoen betalen

HPC Hard & Software Services ontwikkelde software voor makelaars om vraag en aanbod van woningen onderling uit te wisselen. Dat deed het al sinds de jaren ‘80. Eind jaren ’90 had het bedrijf 120 klanten in de regio Den Haag, waaronder de Haagse Makelaarsbeurs, een subvereniging van de NVM met 100 kantoren. De NVM verplichtte haar leden echter om gebruik te maken van haar eigen software. De NVM had met anderen Realworks opgericht dat de software voor de NVM leverde. De leden kregen het advies terughoudend tot “achterdochtig” te zijn naar andere leveranciers, concludeerde de Hoge Raad vorig jaar. HPC kreeg zijn producten niet meer verkocht en ging begin 2004 failliet.
De NVM heeft HPC nooit een technische aansluiting willen bieden op het uitwisselingssysteem van de makelaarsvereniging. Pas toen de softwareleverancier op het punt stond failliet te gaan, werd dit mogelijk.
Weggeconcurreerd
De Hoge Raad oordeelde dat de NVM 'onrechtmatig' heeft gehandeld door HPC weg te concurreren. " Door HPC geen aansluiting te geven op haar eigen systeem, is er sprake van “leveringsweigering”. De NVM heeft de Nederlandse markt voor kantoorautomatiseringssoftware “verhinderd, beperkt of vervalst”, zo stelt het hof.
Curator Ton Veerman van HPC heeft de schade voor het softwarebedrijf geschat op 5,6 miljoen euro plus rente. Hij wilde echter schikken, omdat deze zaak al 10 jaar heeft gesleept en hij weinig zag in een jarenlange procedure om de schadevergoeding vast te stellen.
Het bestuur onder leiding van Ger Hukker, sinds 2007 voorzitter, heeft de claim van HPC acht jaar lang juridisch aangevochten. Met het bedrag van 2,3 miljoen euro kan HPC zijn crediteuren betalen, ook al is het dan al zeker 10 jaar failliet. Daarvoor is naar schatting maximaal 1,3 miljoen euro nodig. Curator Veerman wijst er op dat HPC dan feitelijk gezien niet meer failliet is. Hij wil daarom na de betaling een ‘rehabilitatieprocedure’ starten om het faillissement met terugwerkende kracht ongedaan te maken. De curator draagt de vennootschap vervolgens weer over aan de voormalige bestuurders/aandeelhouders van HPC, inclusief het resterende miljoen van de schadevergoeding.
De schikking moet nog worden goedgekeurd door de ledenraad van de NVM. Dat gebeurt eind van de maand in een extra vergadering. Als de ledenraad niet akkoord gaat, volgt alsnog een ‘schadestaatprocedure’ om de schade precies te bepalen. De vergoeding zou dan hoger kunnen uitvallen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee