Overslaan en naar de inhoud gaan

Google gaf geheime uitzondering voor appstore-taks, ook voor externe betalingen

Google blijkt een geheime deal te hebben gesloten met muziekdienst Spotify, waarbij diens Android-app is uitgezonderd van reguliere afdracht aan de techreus. Bij gebruik van het betalingssysteem in Google's Play Store moet Spotify slechts 4% betalen en bij gebruik van een externe betalingsverwerker 0%.

geldstapeltjes
Shutterstock.com

Deze opvallende cijfers komen nu naar buiten in de Amerikaanse rechtszaak tegen Google's appstore-taks. Die zaak wordt gevoerd door Fortnite-maker Epic Games, die zich verzet tegen de verplichte afdracht van 15% van zijn omzet. Deze zogeheten appstore-taks geldt voor de Play Store voor Android en voor de iTunes App Store voor iOS. Officieel geldt de heffing van respectievelijke Google en Apple voor alle apps.

Druk van app-makers en autoriteiten

In de praktijk blijken er dus wel uitzonderingen te zijn, waarover eerder al berichten naar buiten zijn gekomen. Zo is in maart vorig jaar Spotify al genoemd als uitzondering die dan niet de volledige vergoeding van 15% hoeft te betalen. De online-muziekdienst deed toen mee aan het experiment dat Google opzette voor het faciliteren van externe betalingsverwerkers.

App-makers moesten tot voor kort niet alleen de appstore van platformmakers Google en Apple gebruiken, maar daarbij ook de betalingsvoorzieningen van die aanbieders gebruiken. Onder druk van klagende app-makers, zoals Epic, maar ook pressie van autoriteiten zijn Google en Apple schoorvoetend aanpassingen gaan doorvoeren. Nederland heeft hierin een bepalende rol gespeeld.

0% afdracht

Nu in de rechtszaal bij de zaak Epic versus Google heeft Google-topman Don Harrison, verantwoordelijk voor wereldwijde partnerships, bevestigt dat Spotify een opvallende uitzonderingspositie geniet. De muziekaanbieder betaalt geen percentage als eindgebruikers hun abonnementen afsluiten via Spotify's eigen betalingssysteem. En als Android-gebruikers via de Play Store betalen, bedraagt de afdracht slechts 4%. Google heeft deze cijfers geheim willen houden, omdat dit onderhandelingen met andere app-ontwikkelaars zou kunnen schaden; zij zouden dan ook gunstigere tarieven willen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in