Google betaalt 7 miljoen voor Street View-spionage

De advocaten van 30 staten begonnen in 2010 echter een eigen onderzoek en het proces dat daarop volgde is nu dicht bij een schikking gekomen.
De zaak draait om de camera-auto's die Google voor zijn Street View-opnames op pad stuurt. Tussen 2007 en 2010 verzamelden deze auto's niet alleen foto's maar ook gegevens over wifi-accespoints. Van de accesspoints waar geen beveiliging op was aangebracht, werden niet alleen de locatiegegevens geregistreerd maar ook wat er op dat moment over het netwerk verzonden werd, zoals e-mail en andere privacygevoelige gegevens.
Google misleidde onderzoekers
Google betoogde tegen de FCC dat het ging om een enkele programmeur die tegen de wens van zijn leidinggevenden code had toegevoegd aan de registratiesoftware die de persoonlijke gegevens verzamelde. Nadat de schikking had plaatsgevonden, bleek echter dat veel meer mensen wisten waartoe de code in staat was, zodat het niet om een 'bedrijfsongelukje' ging.
Het onderzoek, dat verschillende Europese toezichthouders startten naar aanleiding van de zaak, leidde slechts tot dreigementen met boetes wanneer Google zijn praktijk niet aanpaste. Maar het bedrijf deed dat wel. De Europese Unie kende op het moment dat de privacyschendingen plaatsvonden geen regelgeving op basis waarvan Google kon worden gestraft. Met de huidige privacyrichtlijn had Google waarschijnlijk een miljardenboete tegemoet kunnen zien.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee