Overslaan en naar de inhoud gaan

Fraude met oude, omgekatte Cisco-apparatuur uit China

Het Amerikaanse ministerie van Defensie beschuldigt een CEO van een keten van bedrijf ervan dat hij fraude heeft gepleegd met namaaknetwerkhardware van Cisco. De man uit Florida had enkele tientallen bedrijven, waaronder ook virtuele winkels op e-commerceplatforms Amazon en eBay. Zijn klanten waren ziekenhuizen, scholen en zelfs overheidsinstanties en het leger. De totale handelswaarde van zijn frauduleuze leveringen zou zo'n 1 miljard dollar zijn.
Cisco M4308 server
© CC BY-ND 2.0
CC BY-ND 2.0

De handelswijze van de verdachte was dat hij oudere, afgeschreven en soms zelfs kapotte Cisco-apparatuur importeerde vanuit China en Hong Kong. Daarbij deed hij die netwerkhardware voor als nieuwer dan ze waren, en als legitieme Cisco-producten, stelt Justitie in een persbericht. Vervolgens zou de 38-jarige man deze tienduizenden netwerkapparaten hebben verkocht aan klanten in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten.

Storingen, uitval, schade

Deze handel werd gedreven door tenminste 19 bedrijven in Florida en New Jersey, plus nog eens zeker 15 storefronts op Amazon.com en tenminste 10 storefronts op eBay. Justitie noemt daarnaast nog "meerdere andere entiteiten" die betrokken waren. Dit netwerk van leveranciers wordt collectief 'Pro Network Entities' genoemd en kocht oudere, low-end Cisco-apparaten op. Chinese valsemunters hebben die hardware aangepast waardoor ze legitiem, nieuwer, high-end en dus duurdere Cisco-modellen leken te zijn.

Volgens de aanklacht van Justitie tegen de CEO hebben de Chinese vervalsers vaak ook illegaal gekopieerde Cisco-software toegevoegd én ongeautoriseerde componenten die onder meer dienden om antipiraterijmaatregelen van fabrikant Cisco te omzeilen. De toegevoegde hardwarecomponenten waren van lage kwaliteit en bleken in de praktijk onbetrouwbaar te zijn. Klanten die voor deze fraude waren gevallen, kregen dan ook de maken met storingen en uitval. Dit heeft, aldus Justitie, gezorgd voor "aanzienlijke schade" aan hun netwerken en hun bedrijfsvoering. In sommige gevallen was er sprake van schade die in de tienduizenden dollars liep.

Netjes gelabeld en verpakt

Voor het faciliteren van de verkoop van ogenschijnlijk legitieme, high-end apparatuur rechtstreeks uit Cisco-fabrieken zijn ook labels, stickers, dozen, documentatie, verpakking en andere materialen nagemaakt. Deze frauduleuze handel in omgekatte - en soms defecte - Cisco-systemen heeft zo'n 100 miljoen dollar aan omzet opgeleverd. De verdachte zelf heeft daar volgens de aanklacht van de Amerikaanse overheid enkele miljoenen dollars aan overgehouden. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in