Overslaan en naar de inhoud gaan

FileZilla voert actie tegen Europese regelgeving: dag lang niets te downloaden

Opensourceplatform FileZilla luidt de noodklok vanwege op handen zijnde Cyber Resilience Act (CRA): Europese regelgeving die mogelijk ernstige gevolgen heeft voor opensourcesoftware. Het platform gaat over tot actie. De nieuwe regelgeving bezorgt de Europese opensource-community momenteel grote zorgen.
Privacy, GDPR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

“Alle opensourcesoftware werkt volgens een basisprincipe: producenten bieden de software vrijelijk aan, maar zonder enige aansprakelijkheid of garanties voor het gebruik ervan”, schrijft FileZilla in een blog. “De CRA druist in tegen dit principe, omdat producenten van opensourcesoftware onvermijdelijk aansprakelijk worden gesteld en worden verplicht om hun ontwikkelings-, test- en documentatieactiviteiten veel moeilijker en complexer te maken.”

De nieuwe regelgeving zal er volgens FileZilla toe leiden dat vrijwilligers en hobbyisten, die de drijvende kracht zijn achter veel projecten, zullen stoppen met het ontwikkelen en delen van Open Source.

FileZilla wil de risico’s hiervan aan het licht brengen en gaat daarom over tot een protestactie om het bewustzijn van de risico’s te vergroten. “Om onze toewijding te demonstreren hebben we een belangrijk besluit genomen. Vandaag stellen we geen enkele versie van de software beschikbaar om te downloaden”, zo schrijft het platform.

Luisteren 

FileZilla wil met de actie benadrukken hoe belangrijk het is om te luisteren naar de zorgen van opensourcegemeenschappen. De organisatie wil dat de wet, die nog door het Europees Parlement moet worden goedgekeurd, zo wordt aangepast dat de toegankelijkheid en toekomst van opensourcesoftware veilig wordt gesteld.

“Wij vragen vriendelijk om uw steun bij dit streven. Neem even de tijd om contact op te nemen met uw leden van het Europees Parlement en uw protest uit te spreken tegen de huidige tekst van de Cyberweerbaarheidswet. Laat hen weten dat u waarde hecht aan en vertrouwt op gratis en opensourcesoftware, en dat het voor hen essentieel is om de implicaties te begrijpen en samen te werken met opensourcegemeenschappen om mogelijke problemen aan te pakken.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 29 augustus 2023

Volgens het voorstel is de Cyber Resilience Act van toepassing op alle producten die direct of indirect verbonden zijn met een ander apparaat of netwerk, met uitzondering van bepaalde uitsluitingen zoals open-source software of diensten die al gedekt zijn door bestaande regels, zoals het geval is voor medische apparaten, luchtvaart en auto’s, zie https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/cyber-resilience-act

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in