CEO HP moet zich verantwoorden tegenover Nederlands pensioenfonds

HP kocht Autonomy in oktober 2011 voor 10 miljard dollar, maar schreef vervolgens 8,8 miljard dollar af vanwege boekhoudschandalen bij het bedrijf voorafgaand aan de overname.
PGGM Vermogensbeheer diende in november 2012 een groepsschadeclaim (class action suit) in bij HP en andere betrokkenen die moeten hebben geweten of hadden moeten weten dat verschillende deskundigen vraagtekens hadden gezet bij de marktwaarde van Autonomy.
Eis slechts ten dele gehonoreerd
De rechter gaat overigens niet helemaal mee met de eis. De aanklagers hebben volgens hem niet aangetoond dat de verdediging een motief had om willens en wetens een bedrijf te kopen voor een veelvoud van werkelijke waarde en dat had geknoeid met de boeken. Het is ook niet waarschijnlijk dat de verdediging wist van de fraude voordat de deal gesloten werd, anders hadden ze de overeenkomst niet gesloten, schrijft de rechter in zijn verklaring.
Maar waar Whitman volgens de rechter wel de fout in ging was tijdens een conference call met financieel analisten na afronding van de acquistie op 23 mei 20102; daarbij hield ze informatie achter met betrekking tot haar vermoeden dat een grootschalige fraude de verklaring was voor de slechte prestaties van Autonomy.
Leo Apotheker in deze zaak buiten beeld
De rechter zegt dan ook dat alle claims die betrekking hebben op de informatie van voor 23 mei niet ontvankelijk zijn. Hij ontslaat daarmee Leo Apotheker - de toenmalig CEO die de de overname in gang zette - van rechtsvervolging in deze zaak. Ook de claims tegen toenmalig Autonomy-CEO Mike Lynch en drie andere gedaagden vervallen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee