Overslaan en naar de inhoud gaan

Buma/Stemra vindt kopieheffing te laag, ICT-Office veel te hoog

De nieuwe thuiskopieheffing is goed voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, maar de opbrengst van de regeling is te laag, vindt Buma/Stemra. De netto opbrengst van de heffing op bijvoorbeeld harde schijven en smartphones ligt volgens Buma/Stemra rond de 27 miljoen euro per jaar liggen. Dat is gelijk aan het bedrag dat stichting de Thuiskopie in 2005 incasseerde. Volgens Buma/Stemra zijn consumenten sindsdien alleen maar meer muziek gaan kopiëren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

“De kraan met illegaal aanbod staat nog steeds wagenwijd open”, liet directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra in een reactie weten. Hij noemt de nieuwe heffing wel een stap op weg naar een gezonde muziekmarkt, maar zeker geen eindstation. Buma/Stemra wijst erop dat het online legale aanbod alleen kan groeien en ontwikkelen bij een goede handhaving tegen illegaal aanbod.

'Kopieerbelasting excessief hoog'

Branchevereniging ICT~Office noemt de kopieerbelasting excessief hoog.”Het bedrag van € 60 miljoen dat Teeven met de kopieerbelasting wil ophalen staat op geen enkele wijze in relatie tot de schade van maximaal € 12 miljoen die aan de platen- en filmindustrie zou moeten worden vergoed. Dit gaat consumenten geld kosten en legt de industrie een enorme lastenverzwaring op. De heffing zoals die nu op tafel ligt, mist elke vorm van realiteitszin en slaat de plank volledig mis,” schrijft ICT~Office in een persbericht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in