Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezwaar Apple tegen boete voor verplichte betaalmethode datingapps afgewezen

De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

Tinder match
Tinder-app
Tinder

Het Amerikaanse bedrijf gaat volgens de ACM in beroep tegen het besluit. Het is nog niet duidelijk wanneer dat wordt behandeld. Apple heeft de dwangsommen inmiddels wel betaald.

ACM: machtsmisbruik

Gebruikers van datingapps als Tinder die een abonnement wilden nemen, moesten dat via het betaalsysteem van Apple regelen. Daarbij maakte het concern volgens de ACM misbruik van zijn machtspositie. Makers van de datingapps klaagden hierover in Nederland, want zij wilden dat andere partijen ook betalingen konden verwerken. Inmiddels is dit wel mogelijk: de ACM concludeerde vorig jaar dat Apple aan de regels voldoet en geen nieuwe boetes krijgt van de toezichthouder.

Een woordvoerder van Apple bevestigt in een reactie op de afwijzing van de ACM dat het concern naar de rechter stapt. "We zijn het niet eens met het oorspronkelijke besluit van de ACM, dat investeringsprikkels verlaagt en niet in het beste belang is van de privacy en gegevensbeveiliging van onze gebruikers."

Ook Google

Overigens klaagden de bedrijven achter datingapps niet alleen over Apple, maar ook over Google. In de Play Store van Google mogen zij geen ander betaalsysteem gebruiken dan dat van het concern. De ACM startte vorig jaar een onderzoek naar de klachten om te kijken of hier ook mogelijk machtsmisbruik plaatsvindt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in