Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple pikt veroordeling voor patentschending niet

VirnetX, een leverancier van beveiligingssoftware, spande de rechtszaak aan in augustus 2010. Volgens de aanklacht zou Apple in zijn besturingssysteem iOS en de applicaties FaceTime en Message technologie voor Virtual Private Networks (VPN's) gebruiken waarop VirnetX in totaal 4 patenten heeft.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een juryrechtbank in Texas was het met de klagende partij eens en veroordeelde Apple in november 2012 tot een schadevergoeding van 368,2 miljoen dollar. Apple ging daar niet direct tegen in beroep.

Het bedrijf kondigde wel aan dat het de VPN-instellingen met ingang van iOS-versie 6.1 zou aanpassen, maar tot dusver is dat niet gebeurd. De wijziging zou het noodzakelijk maken om op een iPhone of iPad eerst de VPN-client op te starten voordat de browser Safari een beveiligde VPN-verbinding kan opzet, bijvoorbeeld met het bedrijfsnetwerk.

Rechter droeg Apple op alvast licentierechten te betalen

In februari van dit jaar probeerde Apple tevergeefs om het vastgestelde schadebedrag omlaag te krijgen. Rechter Leonard Davis droeg Apple op ruim 330.000 dollar per dag aan royalties te betalen totdat beide partijen overeenstemming hebben bereikt over een licentiecontract.

Uit een document over de kwartaalcijfers dat Apple afgelopen week inleverde bij toezichthouder SEC blijkt nu dat het bedrijf de opgelegde schadevergoeding nog niet als verlies op de balans heeft ingeboekt. Apple meent dat het goede argumenten heeft om tegen het vonnis in beroep te gaan. Het ziet er naar uit dat het bedrijf van plan is naar het federale Hof van Beroep te stappen.

Apple ziet licentiebetalingen niet los van schadevergoeding

Apple heeft eind maart bij de districtsrechtsbank die de zaak behandelt een motie ingediend waarin het bedrijf betoogt dat de schadevergoeding van 368 miljoen dollar en de periodieke royaltybetalingen niet van elkaar gescheiden hadden mogen worden. Omdat er nog geen akkoord over licenties is, zou ook de rechtszaak als geheel nog niet definitief voorbij zijn. Rechter Davis heeft de motie - waar VirnetX bezwaar tegen maakt - nog niet behandeld.

VirnetX won eerder al zaak van Microsoft

VirnetX heeft eerder ook andere bedrijven, waaronder Avaya, Cisco en Microsoft aangeklaagd voor het gebruik van zijn gepatenteerde VPN-vindingen. Microsoft moest uiteindelijk 105 miljoen dollar betalen en sloot daarna een bredere overeenkomst waarmee 200 miljoen dollar was gemoeid. Vorige week trok VirnetX opnieuw ten strijde, ditmaal tegen Microsofts dochter Skype.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in