Overslaan en naar de inhoud gaan

23-jarige Britse man bekent betrokkenheid bij Twitter-hack

Een 23-jarige Britse hacker heeft toegegeven dat hij in juli 2020 betrokken was bij het inbreken in de systemen achter Twitter. Daardoor konden hij en enkele handlangers de controle over meerdere accounts overnemen. Onder meer politicus Geert Wilders werd daar de dupe van.
© Flickr
Flickr

De hacker, die online de schuilnaam PlugwalkJoe gebruikte, was in 2021 al opgepakt in het Spaanse Estepona. Eind april leverde Spanje hem uit aan de Verenigde Staten. Na zijn bekentenis nu krijgt hij op 23 juni te horen wat zijn straf wordt. Hij zou enkele tientallen jaren gevangenisstraf kunnen krijgen. Als onderdeel van een schikking heeft de Brit beloofd dat hij afstand doet van bijna 800.000 dollar aan opbrengsten, omgerekend ruim 729.000 euro. Ook moet hij slachtoffers schadeloos stellen. Volgens een van de aanklagers heeft de man "een indrukwekkend spoor van vernieling achtergelaten".

In juli 2020 wisten de man en anderen toegang te krijgen tot programma's die Twitter gebruikte om het platform te beheren. Ze konden de controle over accounts overnemen en anderen toegang geven tot die accounts. Ze verkochten die controle. Ook gebruikten ze de toegang om anderen op te lichten. Zo verschenen er oproepen om bitcoins over te maken. Deze oproepen werden gedaan op de profielen van bedrijven als Apple en Uber plus van prominenten zoals de toenmalige presidentskandidaat Joe Biden, zakenmensen als Bill Gates, Jeff Bezos en Michael Bloomberg, rapper Kanye West en miljardair Elon Musk. Laatstgenoemde heeft later Twitter gekocht.

Andere inbraken

PlugwalkJoe wist in 2019 toegang te krijgen tot het Snapchat-account van actrice Bella Thorne. Hij dreigde naaktfoto's van haar te publiceren. Om hem dat wapen uit handen te nemen, publiceerde zij toen zelf de naaktfoto's. Verder drong de hacker in 2020 het TikTok-account binnen van socialmediaster Addison Rae Easterling, die met bijna 89 miljoen volgers een van de populairste gebruikers van dat social network is. PlugwalkJoe wordt ook gestraft omdat hij de politie meerdere keren naar het huis van een minderjarige gestuurd heeft door zich voor te doen als dat kind en valse meldingen te doen. Verder heeft hij geld gestolen bij een bedrijf dat handelt in virtueel geld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in