Overslaan en naar de inhoud gaan

Ribbon in Office baart bedrijven veel zorgen

Dat blijkt uit een peiling van Dimensional Research. Dit Amerikaanse onderzoeksbureau ondervroeg wereldwijd meer dan 950 IT-professionals over hun plannen met Microsoft Office 2010. Opdrachtgever was Dell-dochter KACE, een leverancier van ‘appliances’ voor systeembeheer.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ribbon is voor 45 procent kopzorg
Van de ondervraagden noemde 45 procent de ‘ribbon’ (lint) in Office, en in het bijzonder de consequenties voor de training van eindgebruikers, als grootste kopzorg in relatie tot de uitrol van Office 2010. Andere opleidingsaspecten baren 36 procent van de bedrijven zorgen.

Microsoft introduceerde de ribbon in Office 2007. Het ‘lint’ met veelgebruikte functies bovenin beeld verving de vertrouwde gebruikersinterface met menu’s en functiebalken die Office voor Windows al vanaf de eerste versie kenmerkte. De ribbon oogstte van meet af aan veel kritiek. Microsoft deed de bezwaren af als een kwestie van gewenning en vond de stelling dat de ribbon aanvullende training vereiste overdreven.

Ook compatibiliteit staat migratie in de weg
Andere hinderpalen voor de migratie naar Office 2010 zijn mogelijke problemen met de compatibiliteit van Office-uitbreidingen (33 procent) en uitwisselbaarheid met oudere bestandsindelingen (33 procent) baren de IT-professionals zorgen. Minder druk maken ze zich over kwaliteit en stabiliteit (19 procent) van de software.

Een heikel punt is de nieuwe online-controle op betaling van licentierechten die Microsoft met Office 2010 heeft doorgevoerd. Daar maakt 56 procent zich zorgen over. Men vreest voor extra administratieve lasten en is ook bang dat medewerkers per ongeluk de toegang tot Office-applicaties verliezen.

Slechts 4 procent heeft Office 2010 volledig uitgerold
De adoptie van de nieuwe versie van Microsofts verzameling kantoortoepassingen verloopt traag, blijkt verder uit de peiling van Dimensional Research. Slechts 4 procent van de benaderde organisaties heeft Office 2010 op al zijn pc’s geïnstalleerd en in totaal 20 procent op een deel van het machinepark. Een bredere uitrol van het pakket in 2010 ligt bij 18 procent in de lijn der verwachting.

Anderzijds denkt 85 procent wel dat het uiteindelijk op Office 2010 zal overstappen. Bij het merendeel (42 procent) gebeurt dat ergens in 2011, voor een kleinere groep in 2012 (18 procent) of nog later (7 procent).

Onderzoekster Diana Hagglund van Dimensional Research schrijft de terughoudendheid die op dit moment nog bestaat, toe aan de toenemende complexiteit op de desktop. Bedrijven kampen met een groeiende variëteit aan Windows-versies en Office-versies, wat migratieplannen steeds lastiger maakt. 92 Procent maakt direct de sprong van Windows XP naar Windows 7, waarbij Vista dus wordt overgeslagen. Het overslaan van Office 2007 komt maar bij 37 procent van de bedrijven voor die nu nog Office 2003 gebruiken.

OpenOffice en Google Docs bij 1 op 5 in gebruik
Microsoft Office is in vrijwel alle onderzochte bedrijven (98 procent) in gebruik, maar van een compleet monopolie is geen sprake. Verrassend is namelijk dat vrij veel ondervraagden naast MS Office alternatieve producten zoals Open Office (18 procent) of Google Docs (10 procent) gebruiken. Dit fenomeen blijkt zich in bedrijven van uiteenlopende omvang en branches voor te doen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee