'Registreren internetgedrag vertraagt internet'

Maar het leidt geen twijfel dat Twitter vooral ook geïnteresseerd is in informatie over het klikgedrag van gebruikers van zijn dienst. Want met dergelijke informatie is geld te verdienen.
Twitter staat niet alleen in dat idee. Onder andere Google, Facebook, Yahoo en Microsoft zien die waarde van gedragsgegevens op internet ook, om maar enkele grote jongens te noemen. Het probleem dat Pingdom daarmee heeft, is dat de betrokken informatieverzamelaars daarvoor tussenstappen inlassen. Wie op een zoekresultaat op een Google- of Bing-pagina klikt, wordt eerst via de servers van Google of Microsoft geleid voordat hij wordt doorgeleid naar de gezochte site.
Met Twitters URL-verkorter t.co kan het nog gekker worden, aldus Pingdom. Als iemand bijvoorbeeld een goo.gl-link in een tweet zet, wordt die omgezet in een t.co-link. Wie daar dan op klikt komt eerst op de severs van Twitter terecht, om van daar doorgezet te worden naar Googles server om de goo.gl-link te ontcijferen – en te registreren. Van daaruit komt men dan pas op de bedoelde site terecht. En met initiatieven van McAfee, dat met McAf.ee een beveiligde URL-verkorter heeft geannonceerd, dreigen weer nieuwe tussenlagen.
Dat inlassen van tussenstations heeft natuurlijk consequenties. Het verlengt per definitie de tijd die nodig is om de doelbestemming te bereiken. Het toevoegen van tussenstappen vergroot bovendien de kans op vertragingen of storingen onderweg. Dat kan er zelfs toe leiden dat een site die gewoon draait, traag of niet lijkt te responderen.
Pingdom heeft geen kant-en-klare oplossing, maar er is volgens het bedrijf wel reden tot zorg. Het roept daarom op tot discussie over de wenselijkheid van de koers richting ‘redirect hell’ die internet lijkt te hebben ingezet.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee