Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenStack goed voor een markt van 6,1 miljard dollar

Het platform OpenStack is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een groot reclamebord voor hoe open source de basis vormt van nieuwe businessmodellen, gebaseerd op samenwerking in plaats van uitsluiting.
Jonathan Bryce
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

"We [open source-gemeenschap, red] are no longer the rebel outsiders. We are, in a sense, becoming the Empire", zei Mark Shuttleworth, de CEO en oprichter van Canonical, het bedrijf achter Linux-distributie Ubuntu tijdens de keynote op de eerste Open Infrastructure Summit.

Hij gaf daarmee credits aan de OpenStack Foundation (OSF), de organisator van het evenement. Precies tien jaar nadat Rackspace en NASA de eerste code schreven voor een platform voor het draaien van cloudapplicaties in grote datacentra is het onder de hoede van de OSF uitgegroeid tot een van de meest actieve opensourceprojecten met een community van meer dan 100.000 ontwikkelaars en duizenden gebruikers die miljoenen cores aan het werk zetten. Daaromheen is een commerciële markt gegroeid met een waarde van 6,1 miljard dollar. 

Open source is een innovatie-filosofie

Technologie geeft een krachtige impuls om verandering in ons leven te brengen, stelt Jonathan Bryce, executive director van de OSF. "Maar technologie gaat bedrijven nooit een langetermijnvoordeel opleveren. Wanneer je dat accepteert, realiseer je je dat het geen zin heeft om al je technologie zelf te ontwikkelen. En dat leidt je naar open source. Open source is geen marketing initiatief, het is geen business model. Het is een innovatie-filosofie."

Bedrijven verdienen geld aan open source door services te verlenen op de opensource-code, interfaces, implementaties voor specifieke verticale toepassingen. Bryce noemt CERN, leboncoin en VEXXHOST als voorbeelden van bedrijven die dat heel goed begrepen hebben. 

Rol van ontwikkelaars

Hij benadrukt ook de rol van ontwikkelaars. "Ontwikkelaars sturen nu de belangrijke organisatorische besluitvorming. De meest succesvolle bedrijven vandaag de dag zijn degenen die begrijpen welke strategische rol ontwikkelaars hebben in hun succes of falen."

Maar verschillende sprekers hebben wel een boodschap, zoals James Penick, architecture director bij Verizon Media, het bedrijf achter onder meer TechCrunch, Huffington Post, AOL en Yahoo. Hij moedigt gebruikers van opensource-technologie aan hun houding te veranderen. "Consumeer niet alleen: participeer en geef iets terug aan de gemeenschap. Hoe meer engineering, operations en architectentalent je er in stopt, hoe meer invloed je hebt op de ontwikkeling van het product zodat het tegemoet komt aan jouw behoefte."

Trap niet in valkuil

Shuttleworth heft tenslotte nog een waarschuwende vinger. "We moeten wel zorgen dat we het anders blijven doen dan de eerdere 'Empires'. We moeten er voor blijven waken dat we de beste ideeën verder brengen, niet alleen degenen die het meeste geld in laatje brengen. We moeten er voor zorgen dat producten multiplatform zijn, zodat niemand vast komt te zitten in eerder gemaakte keuzes. We moeten focus houden op het project. Ja, Openstack is een goed project maar geen reden voor midlife crisis."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee