Overslaan en naar de inhoud gaan

'Intel zal niet gauw chips voor iPhone en iPad maken'

Persbureau Reuters meldde donderdag dat Apple en Intel afgelopen jaar met elkaar hebben gepraat over de mogelijkheid dat Intel chips gaat maken voor de iPhone en de iPad. Dat had een bron "dichtbij een van de bedrijven" gezegd. De besprekingen zouden zonder resultaat zijn afgebroken. In mei 2011 had een analist van zakenbank Piper Jaffray al iets soortgelijks beweerd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Intel maakt sinds kort op bescheiden schaal chips voor derden. Op die manier worden de aanzienlijke productiefaciliteiten van de Amerikaanse halfgeleiderfabrikant beter benut. Door de dip in de pc-verkopen kampt Intel naar verluidt met overcapaciteit.

Apple is trouwe klant van Intel, maar alleen voor Macs

Intel levert al jarenlang processoren voor de iMacs en de MacBooks van Apple. Maar dat wil nog niet zeggen dat Intel binnenkort ook chips voor de mobiele apparatuur van Apple mag maken.

Op dit moment vormt Samsung nog een groot obstakel voor die ambitie. Samsung Semiconductor heeft in Texas een grote fabriek die nu de door Apple ontworpen 'systems-on-chip' voor de iPhone en de iPad produceert. Het zijn complexe, hooggeïntegreerde chips met een multi-core centrale processor (CPU), grafische processor (GPU) en andere componenten.

Concurrent Samsung krijgt kijkje in Apple-keuken

Mede vanwege de juridische strijd met Samsung wil Apple minder afhankelijk worden van de Zuid-Koreanen. Een contractfabrikant krijgt vroegtijdig inzage in de productplannen van opdrachtgevers. Chipkenner Nathan Brookwood van onderzoeksbureau Insight 64 wijst op het risico dat informatie over nieuwe Apple-chips vanuit de halfgeleiderdivisie van Samsung doorsijpelt naar Samsung Electronics, de grootste rivaal van Apple in smartphones en tablets.

Overstap van Samsung naar TSMC vanaf 2014

Samsung blijft nog wel de huidige chipgeneraties met zijn 32 en 28 nanometer-procestechnologie maken, maar daarna stapt Apple waarschijnlijk vanaf 2014 over op TSMC. Deze Taiwanese 'foundry' bereidt zich voor op de fabricage van chips voor Apple met nog kleinere details (20 nanometer), zei een anonieme bron met kennis van zaken tegen de nieuwssite CNet.

Overstappen van de ene chipfabrikant op de andere doet een grote opdrachtgever als Apple niet zomaar. Het is een geleidelijk proces dat jaren in beslag kan nemen. Daarom ook is een snelle verhuizing naar de fabrieken van Intel nu erg onwaarschijnlijk.

Analist Linley Gwennap wijst nog op een bijkomend probleem voor Intel. Het bedrijf heeft zeker de nodige productiekennis en -capaciteit in huis, maar mist misschien de intellectuele eigendomsrechten om complexe 'systems-on-chip' als de A6 en A7 van Apple te mogen fabriceren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in