'Intel zal niet gauw chips voor iPhone en iPad maken'
Intel maakt sinds kort op bescheiden schaal chips voor derden. Op die manier worden de aanzienlijke productiefaciliteiten van de Amerikaanse halfgeleiderfabrikant beter benut. Door de dip in de pc-verkopen kampt Intel naar verluidt met overcapaciteit.
Apple is trouwe klant van Intel, maar alleen voor Macs
Intel levert al jarenlang processoren voor de iMacs en de MacBooks van Apple. Maar dat wil nog niet zeggen dat Intel binnenkort ook chips voor de mobiele apparatuur van Apple mag maken.
Op dit moment vormt Samsung nog een groot obstakel voor die ambitie. Samsung Semiconductor heeft in Texas een grote fabriek die nu de door Apple ontworpen 'systems-on-chip' voor de iPhone en de iPad produceert. Het zijn complexe, hooggeïntegreerde chips met een multi-core centrale processor (CPU), grafische processor (GPU) en andere componenten.
Concurrent Samsung krijgt kijkje in Apple-keuken
Mede vanwege de juridische strijd met Samsung wil Apple minder afhankelijk worden van de Zuid-Koreanen. Een contractfabrikant krijgt vroegtijdig inzage in de productplannen van opdrachtgevers. Chipkenner Nathan Brookwood van onderzoeksbureau Insight 64 wijst op het risico dat informatie over nieuwe Apple-chips vanuit de halfgeleiderdivisie van Samsung doorsijpelt naar Samsung Electronics, de grootste rivaal van Apple in smartphones en tablets.
Overstap van Samsung naar TSMC vanaf 2014
Samsung blijft nog wel de huidige chipgeneraties met zijn 32 en 28 nanometer-procestechnologie maken, maar daarna stapt Apple waarschijnlijk vanaf 2014 over op TSMC. Deze Taiwanese 'foundry' bereidt zich voor op de fabricage van chips voor Apple met nog kleinere details (20 nanometer), zei een anonieme bron met kennis van zaken tegen de nieuwssite CNet.
Overstappen van de ene chipfabrikant op de andere doet een grote opdrachtgever als Apple niet zomaar. Het is een geleidelijk proces dat jaren in beslag kan nemen. Daarom ook is een snelle verhuizing naar de fabrieken van Intel nu erg onwaarschijnlijk.
Analist Linley Gwennap wijst nog op een bijkomend probleem voor Intel. Het bedrijf heeft zeker de nodige productiekennis en -capaciteit in huis, maar mist misschien de intellectuele eigendomsrechten om complexe 'systems-on-chip' als de A6 en A7 van Apple te mogen fabriceren.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee