Overslaan en naar de inhoud gaan

ERP-verandering

Reageerde je enthousiast of met een zucht, toen je ontdekte dat een groot deel van dit nummer over enterprise resource planning-systemen – kortgezegd ERP – gaat? Om je een kijkje achter de schermen te geven: op de redactie was niet iedereen meteen overtuigd over dit onderwerp toen het op tafel werd gelegd.
samenwerken
© Shutterstock
Shutterstock

Het onderwerp is stoffig, ouderwets, uitgekauwd, was de kritiek. Al brainstormend kwamen we er achter dat de implementatie van ERP nog steeds een zeer relevant onderwerp is, zeker omdat organisaties nadenken over ERP in de cloud. En dat levert weer allerlei nieuwe zorgen en uitdagingen op.

Er is een haat-liefdeverhouding met ERP-systemen. Het systeem is een strategisch instrument dat inzicht biedt in klantstatus en bedrijfsprocessen. Maar omdat het systeem voor veel bedrijven in het hart van de organisatie zit, levert de overgang naar een nieuw systeem kopzorgen op – soms tot faillissement aan toe. Bovendien is het de vraag of een organisatie nog steeds zo’n alomvattend compleet IT-systeem nodig heeft. Er zijn inmiddels genoeg andere buzzwords die de pijn van ERP-implementaties proberen aan te pakken: microservices of agile aanpak bijvoorbeeld.

Wat elke keer terugkomt in onderzoeken en ook in de gesprekken die we voerden, is dat het vooral misgaat als organisaties een ERP-implementatie zien als de implementatie van een IT-systeem. Natuurlijk is het dat in feite wel, maar omdat ERP in het hart van de organisatie zit, komt er meer bij kijken dan sec een ander IT-product neerzetten. Processen worden anders, rollen veranderen, mogelijkheden nemen toe, plannen veranderen.

Het gaat vooral mis als organisaties een ERP-implementatie zien als de implementatie van een IT-systeem

Eigenlijk is het implementeren van een ERP-systeem, on premise of in de cloud, een veranderproject. Gebruikers moeten worden meegenomen in nieuwe handelingen, nieuwe processen of andere werkwijzen. Bovendien is het in deze steeds sneller digitaliserende wereld lastig te zeggen of het in eerste instantie bepaalde doel wel de belangrijkste functionaliteit heeft over drie jaar. Net als elk ander veranderproject moet je ook bij een ERP-implementatie constant evalueren of het nog wel de goede kant op gaat; niet de geplande kant, maar de goede kant.

Eigenlijk is 80% van de IT-projecten een veranderproject. Praktisch altijd moeten gebruikers andere handelingen gaan uitvoeren, veranderen processen en komen er nieuwe strategische mogelijkheden. De lessen die we in dit magazine delen zijn daarom toe te passen op bijna elke IT-implementatie. Ook bij die andere IT-implementaties gaat wel wat mis – boven budget, tijdsoverschrijding of missende functionaliteiten.

En dat maakt het onderwerp ERP helemaal niet uitgekauwd of stoffig, maar juist een belangrijke informatiebron voor IT-professionals voor de toekomst.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (septembernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in