Overslaan en naar de inhoud gaan

Encryptie sleutelwoord nieuw IBM-mainframe

Encryptie was de eigenschap die klanten bovenaan hun prioriteitenlijst hadden staan voor een nieuw mainframe, zegt IBM.
IBM z14 mainframe
© IBM
IBM

En encryptie is wat klanten krijgen. De nieuwste telg uit de z-Series mainframe-familie versleutelt alles op elk niveau van verwerking in het systeem: de database, de toepassingen, data die worden getransporteerd en de API's. De gegevens worden vervolgens opgeslagen in encrypted containers.

Het systeem is bovendien voorzien van meer beveiligingseigenschappen. Bijvoorbeeld, wanneer het systeem ontdekt dat er onregelmatigheden plaatsvinden die wijzen op een aanval zoals met malware, sluit het systeem zichzelf af. Ook al komen aanvallers door de eerste schillen van beveiliging heen, zal de sterke encryptie voorkomen dat ze iets met de data kunnen beginnen.

Bezorgdheid rond cyberoorlog

In de ontwerpfase van de z14 heeft de leiding van IBM's z-Systems-afdeling een tweejarig onderzoek gedaan onder 150 klanten om van hen te horen wat de belangrijkste behoeften waren met betrekking tot een nieuwe krachtpatser. Daarbij kwam de bezorgdheid over de cyberoorlog die zich voltrekt, als belangrijkste aspect naar boven. "Er zijn groepen met heel veel geld actief die uit zijn op data en er ook in slagen daar toegang toe te krijgen. Het is ons doel met de z14 hen te stoppen", zegt Ross Mauri, de general manager van z-Systems tegen TechCrunch.

Naast de aandacht voor beveiliging heeft IBM het nieuwe mainframe bovendien geoptimaliseerd voor het gebruik van machine-learning en business analytics om real-time inzicht te krijgen in de processen. Verder is het systeem geschikt om private clouds en blockchainprocessen te ondersteunen.

Nieuwe prijsmodellen

IBM introduceert bij de z14 ook nieuwe verkoopstrategieën in de vorm van Container Princing-modellen voor software:

  • Microservices en application. Klanten kunnen hiermee colocatie van toepassingen inzetten om zo optimaal gebruik te maken van de quality of service tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van public cloud-aanbiedingen.
  • Application development and test. Voor testdoeleinden kunnen klanten de capaciteit van de ontwikkelomgeving op het z/OS verdrievoudigen zonder daar meer licentiekosten voor te betalen. 
  • Payment Systems. Het gebruik kan worden afgerekend op basis van de transactievolumes in plaats van de beschikbare capaciteit.

Details van de werkelijke prijzen van deze prijsmodellen zijn nog niet bekend gemaakt, dus is het niet mogelijk te evalueren wat de term 'kosteneffectief' die IBM er op plakt precies inhoudt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee