Overslaan en naar de inhoud gaan

CDA en de VVD vrezen ‘maatschappelijke ontwrichting’ door ontoegankelijk DigiD

De Rekenkamer waarschuwde onlangs voor de gevolgen van zwaardere beveiliging bij het gebruik van overheidsdiensten van burgers. Tweede Kamerleden Evert Jan Slootweg (CDA) en Hawre Rahimi (VVD) willen naar aanleiding daarvan weten wat het kabinet gaat doen om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.
e-overheid
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

In het Rekenkamerrapport viel te lezen dat DigiD en eHerkenning inmiddels massaal gebruikt worden door burgers en bedrijven om online toegang te krijgen tot overheidsdiensten. Overheden kiezen daarbij steeds vaker voor zwaardere en dus complexere beveiliging. Volgens de Rekenkamer brengt dat het risico met zich mee dat het voor minder digitaal vaardigde burgers moeilijker wordt om gebruik te maken van de overheidsdiensten.

Rahimi en Slootweg zijn momenteel met name bezorgd over de ontwikkeling van een centraal aansluitpunt voor organisaties als UWV, de Belastingdienst en gemeenten, dat er voor 1 juli 2023 moet zijn. De Kamerleden vrezen dat veel burgers na deze datum niet meer kunnen inloggen als de wet Digitale Overheid per 1 juli is ingegaan. De wet regelt dat burgers veilig en betrouwbaar moeten inloggen bij de overheid

In het centrale aansluitpunt moeten alle authenticatiemiddelen van de overheid samenkomen. Ook burgers die nu nog altijd met een sms-code inloggen bij de overheid kunnen daar terecht. Wanneer het centrale aansluitpunt er niet op tijd is, kunnen burgers die normaal met een sms-code inloggen bij de overheid niet meer inloggen.

Maatschappelijke ontwrichting

De Kamerleden zijn naar aanleiding daarvan benieuwd of Van Huffelen de mening deelt dat deze situatie een potentieel maatschappelijk ontwrichtende werking heeft. Ook willen ze weten wat Van Huffelen gaat doen om ervoor te zorgen dat een grote groep burgers gebruik kan blijven maken van de digitale dienstverlening van de overheid.

Van Huffelen heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in