40 jaar x86-architectuur, en nu?

Beginsituatie
Bill Gates en Paul Allen ontwikkelden een eenvoudige programmeertaal voor de Altair 8800, zodat ook de relatieve leek op computergebied met het systeem aan de slag kon. De 8080 was ontworpen door een team dat onder leiding stond van Federicco Faggin, een in Italië geboren wetenschapper. De 8080 werd een uitbreiding, een zogeheten superset, van de 8008. Een chip dus, met ongeveer dezelfde basis-layout maar met meer functies. Intel zou steeds zou blijven werken, op basis van een eerdere chip werd de volgende generatie opgezet.
Architectuur
De 8086 was zo'n superset van de 8080. Deze chip bood een architectuur (register-indeling, geheugentoegang en verwerkingseenheid) die in alle latere chips zou terugkomen. Vandaar ook, dat wordt gesproken van de x86-architectuur. Hoewel de basis hetzelfde bleef, veranderden de omgevingsfactoren met hoge snelheid. De klokfrequentie, bijvoorbeeld, evolueerde van een eenvoudige 2 MHz van de 8080 naar ettelijke gigahertz bij de meest recente Intel-chips.
Wat brengt de toekomst?
Het maken van een extrapolatie van de afgelopen 40 jaar is moeilijk, maar Faggin doet toch een poging. Tegen Computerworld zei hij: "De organische computer dringt zich op waarin berekeningen worden uitgevoerd zoals in een levend organisme. We weten nu nog nauwelijks hoe dat in zijn werk gaat, maar 40 jaar lijkt me wel voldoende om daar achter te komen."
Koppeling met de mens
Mocht de bio-computer werkelijkheid worden - en andere chippioniers denken daar ook zo over - dan zou de computer een aanvulling op de men kunnen worden. Een directe koppeling zou voor de hand liggen, met alle gevaren en risico's van dien. Hoe voorkom je dat de computer je gaat overheersen? Blijft de mens nog wel het laatste woord houden?
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee