Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphoneproducenten misbruiken benchmark-tests

Producenten als HTC, LG en Asus maken zich eveneens schuldig aan het tunen van hun CPU, zodat zij optimaal presteren in de bekende benchmarktests, heeft AnandTech uitgezocht. Gisteren ontdekte Ars Technica dat de Galaxy Note 3 de apps herkent waarmee benchmarks doorgaans worden uitgevoerd. Wanneer zo'n app de CPU benadert, wordt deze in de 2,3 GHz-modus vastgezet en worden alle kernen geactiveerd.
Samsung Galaxy Note 3
© Samsung
Samsung

Als een test wordt gedaan met een onbekende app blijkt de CPU gewoon in de slaapstand te kunnen gaan, selectief met zijn processorkernen om te springen en andere energiebesparende acties te ondernemen, net als bij het gebruik van elke andere app. Samsung was eerder al betrapt op dergelijke manipulaties bij de Galaxy S4.

Effect lijkt vooral negatief

Nu blijkt dat Samsung niet de enige producent is die op die manier de prestaties van zijn toestellen oppoetst. Eigenlijk maakten vrijwel alle OEM's zich de afgelopen jaren schuldig aan manipulatie. AnandTech vraagt zich overigens af of het maken van de aanpassingen door deze bedrijven veel zin heeft. "Het effect op de benchmarktests ligt tussen de 0 en 5 procent voor de CPU", zegt AnandTech-naamgever Anand Lal Shimpi. Voor GPU-tests ligt het effect ook ruim onder de 10 procent. Hij maakt zich kwaad over deze praktijken en adviseert de OEM's zich te concentreren op het verbeteren van de prestaties van de hard- en software in plaats van moeite te steken in het manipuleren van de tests. De negatieve publiciteit rond deze kwesties schaadt de reputatie van de bedrijven meer dan de winst in de tests.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in