Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe iPad vreet bandbreedte

Dat meldt de zakenkrant The Wall Street Journal. De grote boosdoener is de grotere bandbreedte van 4G-netwerken ten opzichte van mobiele netwerken van de 3e generatie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het dataverbruik met de nieuwe iPad ligt aanzienlijk hoger dan met een iPad 1 of 2, zelfs als de gebruiker net zo intensief gebruik maakt van mobiel internet. The Wall Street Journal noemt cijfers van Verizon Wireless, een van de telecombedrijven die in de Verenigde Staten data-abonnementen voor de nieuwe iPad aanbieden.

Video's bekijken kost 2 tot 3 keer zoveel data als met 3G

Videobeelden van 'normale' beeldkwaliteit vergen ruim 2 keer zoveel data bij gebruik van Long Term Evolution (LTE), een 4G-standaard. Per uur verbruikt de nieuwe iPad dan 650 MB in plaats van de 260 MB waar de vorige iPads genoegen mee namen.

Videobeelden van HD-kwaliteit waren via een 3G-netwerk niet mogelijk. De nieuwe iPad 4G kan dat wel, maar tegen een hoge prijs: 2 GB per uur. HD-beelden bekijken is verleidelijk omdat de nieuwe tabletcomputer van Apple een beeldscherm heeft met een zeer hoge resolutie van 2048 x 1536 pixels, nog meer dan een HDTV (1920 x 1080).

Wie met de 'iPad 3' videogesprekken voert, is zelfs bijna 4 keer zoveel data kwijt: 260 MB in plaats van 75 MB per uur. Alleen voor het streamen van muziek verandert er niets: daar is en blijft 60 MB per uur voor nodig.

Praktijk blijkt voor gebruikers ontnuchterend

Dit alles was natuurlijk ook gewoon uit de specificaties van de nieuwe iPad af te leiden, maar de praktijk is voor veel gebruikers kennelijk toch ontnuchterend. De zakenkrant noemt het voorbeeld van een trotse iPad-bezitter die afgelopen zaterdag al na 2 uur basketbal kijken door zijn maandrantsoen van 2 gigabyte heen was. Een data-abonnement bij Verizon Wireless kost 30 dollar per maand, maar voor elke GB extra komt daar 10 dollar bij.

Een andere gebruiker had 5 dagen na aanschaf van zijn nieuwe iPad al 2/3 deel van zijn datalimiet van 3 GB opgesoupeerd. Dat was het resultaat van enkele uren YouTube-filmpjes bekijken en sociale netwerken bezoeken via het 4G-netwerk van AT&T, omdat de wifi in het café waar hij zat te traag bleek.

Verizon Wireless wijst erop dat klanten voor een abonnement met een hogere datalimiet kunnen kiezen, of het rustiger aan kunnen doen met video's bekijken. Ook doen ze er goed aan altijd gebruik te maken van wifi-netwerken, waar die beschikbaar zijn.

Probleem speelt in Nederland niet

Nederlanders die vanaf komende vrijdag (23 maart) een nieuwe iPad kopen, hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. De telecombedrijven hier experimenteren alleen nog met 4G. De nieuwe iPad schakelt automatisch over op 3G als er geen 4G-netwerk voorhanden is. Bovendien wijken de voor 4G gebruikte frequenties in de VS af van die in Europa.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in