Overslaan en naar de inhoud gaan

Kooi NFI maakt remote wissen mobiel onmogelijk

Enkele politie-eenheden draaiden het afgelopen jaar al proef met de kooi. De definitieve versie van de kooi wordt inmiddels bij meerdere politie-eenheden gebruikt. Maar er is volgens het NFI ook interesse vanuit andere landen, waaronder de Verenigde Staten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het NFI heeft 1,5 jaar aan de ontwikkeling van de kooi gewerkt. Een dergelijke 'koffer' bestond al voor de industrie om gevoelige apparatuur te beschermen tijdens het testen. Volgens het forensisch instituut is zijn kooi veel beter geïsoleerd en vormgegeven. “De volgende stap is nu het ontwikkelen van een kooi voor transport.” Het NFI noemt het product ‘Kooi van Faraday’, naar de Britse natuur- en scheikundige Michael Faraday, die ontdekte dat een kooi elektromagnetische straling buiten kan houden.

Meerdere mobieltjes tegelijk laden en uitlezen

Het grote voordeel van de nieuwe kooi is bovendien dat meerdere mobieltjes tegelijkertijd kunnen opladen en de data vanuit de stralingsvrije kooi op een harde schijf kunnen worden gezet en uitgelezen op een pc. Het is relatief eenvoudig om op afstand gegevens van een mobiele telefoon te wissen.

Tot voor kort werkte de politie met stralingsvrije zakjes om de data van in beslag genomen telefoons te bewaren. Maar het grote probleem daarvan was dat de batterij van de telefoons snel leegraakte. “En als je de telefoon voor onderzoek uit het zakje haalt, kan die weer verbinding maken en kunnen de data alsnog worden gewist”, verklaart de medewerker.

'Alles staat op telefoon'

Dat herkent ook Eric Bodemeijer, specialist gsm en navigatie van de politieregio Midden-Nederland. “Je legt een toestel aan een lader en hij blijkt gewist en het gebeurde zelfs dat een collega een mobiel in zijn hand had terwijl het scherm zwart werd. Het is enorm belangrijk of je wel of geen data van de telefoon haalt. De huidige telefoons, daar staat bijna alles op.''


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in