Overslaan en naar de inhoud gaan

Stroom en koeling baren managers rekencentra zorgen

Bij 42 procent van de ondervraagden zijn de grenzen van de beschikbare stroomvoorziening in zicht. Deze managers denken binnen twee jaar te moeten investeren in extra capaciteit. Nog eens 23 procent verwacht dat dat moment aanbreekt binnen twee tot vijf jaar.Voor koeling liggen de cijfers op hetzelfde niveau: 39 procent denkt binnen twee jaar de koelcapaciteit uit te moeten breiden, 21 procent denkt daar binnen twee tot vijf jaar aan toe te zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De problemen worden veroorzaakt doordat de toegenomen efficiëntie van chips niet opweegt tegen het intensievere gebruik ervan. Tweederde van de ondervraagden ziet daardoor het energieverbruik stijgen. De helft van deze groep rapporteert een jaarlijkse groei van 10 procent, tegen 5 procent enkele jaren terug. De andere helft zit momenteel zelfs op een jaarlijkse groei van 22 procent, vergeleken bij 7 procent enkele jaren terug. Die snelle groei, gekoppeld aan stijgende energieprijzen, zet het IT-budget onder druk.

Overigens worden de problemen onnodig verergerd doordat de meeste rekencentra geen beleid hebben ten aanzien van het afschakelen van servers, constateert Uptime. Daardoor staan in veel rekencentra servers te draaien die geen nuttige taken uitvoeren. Het percentage niet-gebruikte servers in rekencentra beloopt volgens de onderzoekers in sommige gevallen wel 30 procent. Die niet-gebruikte, maar wel draaiende servers dragen onevenredig bij aan de stroomconsumptie omdat het in de regel om oudere servers gaat waar bij het ontwerp minder aandacht besteed is aan het zuinig omspringen met energie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in