Overslaan en naar de inhoud gaan

Stop de terreur van de releaseweekenden!

Je kent ze wel. Maandagochtenden, met gebak op de afdeling. Het releaseweekend is namelijk weer succesvol geweest. Zonder kritische incidenten nog wel. Dat moet gevierd worden! Maar vieren we dan wel het juiste resultaat? Belonen we dan het juiste gedrag? Hebben we dan het juiste probleem opgelost? Nee, nee en nee.
beheerder
© CC0: Pixabay.com
CC0: Pixabay.com

Zelfs IT’ers hebben een leven. Ze willen op zaterdagavond (post-Corona) ook gewoon de kroeg in. Of in het weekend bij de kinderen langs de lijn staan. En dus niet 24x7 doorwerken om die cruciale, nieuwe release live te zetten. Iedere dag groeit het aantal mogelijkheden om applicaties, data en infrastructuur te migreren naar modulaire en flexibele oplossingen.

Architectuur moderniseren

Organisaties die ervoor kiezen hier niet in te investeren, riskeren daarmee het verlies van hun beste engineers. Er zijn namelijk genoeg werkgevers die wél oog hebben voor het welzijn en een gezonde werk-privébalans van hun IT-professionals. Die respect tonen voor hun medewerkers door hun architectuur te moderniseren via immutable infrastructure of microservices. Onder de vlag van DevOps- of Continuous Delivery-trajecten wordt het zo steeds eenvoudiger de gewenste functionaliteiten volledig geautomatiseerd, gevalideerd en op ieder gewenst tijdstip in productie te zetten.

Autonome teams kunnen binnen hun eigen scope vaak al veel verbeteringen doorvoeren en technische schuld wegwerken. Door hun code structureel te rationaliseren en tijd in te ruimen voor refactoring. Ook hier is het relevant dat de klant (vaak in de vorm van een product owner) door het team wordt meegenomen in de waarde (business value) van dit soort onderhoudswerkzaamheden.

Fundamentele keuzes

Echter, substantiële en ketenbrede modernisering van de architectuur vraagt om meer dan het bovenstaande team zelf aankan. Dit vraagt om fundamentele keuzes op breder (portfolio)niveau, die vaak leiden tot een volledig herontwerp van de infrastructuur en platformen. Net als bij het team, willen we ook hiervoor de waarde kunnen aantonen. Dit is nodig om, samen met de business, expliciete keuzes te kunnen maken. Even minder aandacht (lees: capaciteit) voor nieuwe functionaliteit, en wat meer voor hervorming van het landschap.

Zolang organisaties er niet in slagen om voldoende capaciteit vrij te maken voor deze organisatiebrede modernisering, komen we nooit af van het fenomeen releaseweekenden. We houden heldengedrag hiermee in stand. Als onze architectuur niet is ingericht voor deployments gedurende werkdagen, zullen de  teams hun avonden of weekenden hieraan blijven spenderen. En door die taart op maandagochtend, waarin we laten zien hoezeer we dit waarderen, blijft onze aandacht afgeleid van de échte grondoorzaak. Deze terreur moet stoppen. Dan maar geen cake op maandag.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in