Overslaan en naar de inhoud gaan

Stilstaan is verdwijnen

Het feit dat een onderneming al 20 of 30 jaar actief is in een bepaalde sector betekent niet per se dat zij een technologische voorsprong heeft op nieuwe concurrenten.
failliet
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

De bestaande concurrenten kent zij en die zijn gemakkelijk in te schatten: zij opereren op IT-vlak waarschijnlijk hetzelfde. Maar de concurrenten van morgen, die je nu niet kent, zijn de grootste uitdaging. Sector na sector (retail, banking, media, et cetera) wordt op z’n kop gezet door nieuwe bedrijven die de mogelijkheden van IT-technologie veel beter beheersen en die op een innovatieve manier aanwenden.

De logge IT-systemen, die de afgelopen 20 jaar zijn opgebouwd, zijn waarschijnlijk eerder een nadeel dan een voordeel. Digitale wendbaarheid en snel kunnen itereren zijn zeer belangrijk geworden. Zijn ondernemingen klaar om te concurreren met de echte IT-bedrijven?

IT is nog steeds een relatief jonge engineeringdiscipline, maar het wordt steeds duidelijker dat de mogelijkheden van deze moderne technologie eerder een exponentieel dan een lineair effect hebben. Een voorbeeld: met machine learning en big data is het vaak mogelijk 80 tot 90 procent van de gewone taken en dossiers automatisch af te handelen. Voor bedrijven die deze mogelijkheden goed inschatten biedt dit disruptieve mogelijkheden met betrekking tot snelheid, correctheid en klanttevredenheid.

Must

Stilstaan is dus geen optie: verder en sneller digitaliseren is een must. Maar het mag ook geen technologie voor de technologie zijn. Een goede samenwerking tussen business en IT is noodzakelijk. Hoe kijken ondernemingen naar IT en technologie? Ziet de business IT echt als een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie om de langetermijndoelstellingen te halen? Of eerder als het ‘probleem’ van de IT-afdeling? Als CIO is het daarom belangrijk de IT-afdeling te positioneren als partner en dienstverlener voor de digitale ambities van de onderneming. Alsook de business blijvend te kunnen inspireren met de mogelijkheden van nieuwe technologie.

Digitale transformatie

Digitale transformatie
Digitale transformatie

De rol van digitale transformatie als strategisch voordeel wordt steeds belangrijker. Dezelfde groei van digitalisering aanhouden, zoals die tot voor kort was, zal een onderneming op termijn met een enorme achterstand opzadelen. Zowel ten opzichte van concurrenten die wel de stap zetten naar verdere en snellere digitalisering, als ten opzichte van nieuwe concurrenten (zowel de webgiants als de nieuwe start-ups).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in