Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek EMC: aanpak back-ups schiet te kort

Dat blijkt uit onderzoek van EMC, leverancier van opslagapparatuur en -software. Het bedrijf vroeg organisaties in de Benelux met meer dan 1000 werknemers naar hun ervaringen met het maken van reserve- en veiligheidskopieën.
Business
Shutterstock
Shutterstock

EMC noemt het opvallend dat gemiddeld 27 procent van de back-uptaken 8 uur of langer duurt, waarvan 4,5 procentpunt zelfs meer dan een etmaal in beslag neemt. De langste back-up was pas na 36 uur klaar.

De onderzoekers zeggen het er niet bij, maar omgekeerd geredeneerd is 73 procent van alle back-ups dus kennelijk in minder dan 8 uur gereed. Zo’n back-up kan dus makkelijk in de stille uurtjes van de avond en nacht worden gedraaid.

Van alle backups faalt 4 procent

Verder ontdekte EMC dat een klein deel van de back-ups niet correct verloopt, onder andere door problemen met de gebruikte cliëntsoftware. Gemiddeld is 96 procent van alle back-ups succesvol en lukt 4 procent niet goed.

Van de mislukkingen wordt 16 procent toegeschreven aan problemen met de back-upsoftware. Uiteindelijk lukt het om 80 procent van de aanvankelijk mislukte back-ups alsnog tot een goed einde te brengen. Uit zijn cijfers trekt EMC de conclusie “dat 20 procent van de onderzochte back-upclients dus pertinent dienst weigert”.

Dat laatste lijkt nogal kort door de bocht. Want in feite mislukt slechts 0,64 procent (16 procent van 4 procent) in eerste instantie door problemen met de back-upsoftware en slagen 4 van de 5 back-ups later alsnog. Dat beperkt het aantal definitief mislukte back-ups als gevolg van falende software tot 0,128 procent. Nog anders gezegd: van de 10.000 in gang gezette back-ups komen er uiteindelijk 13 niet tot een goed einde doordat de back-upclient het vertikt.

De gemiddelde back-upcapaciteit bij de ondervraagde organisaties is 118 terabyte. In alle gevallen worden de back-ups gemaakt met binnen het bedrijf beschikbare faciliteiten, zoals schijf- of tapesystemen.

Veel verspilling door onnodig back-uppen van nooit geopende data

Een aanzienlijk deel van de bij back-ups betrokken gegevens wordt zeer weinig of nooit meer geopend. Anders gezegd, de zogeheten ‘change rate’ is in 39 procent van de gevallen laag. Volgens de onderzoekers is het telkens opnieuw in de back-up laten meedraaien van zelden of nooit geopende databestanden onnodig.

Michael Fokke, systems engineer manager bij EMC, concludeert dat het goed is om regelmatig stil te staan bij het functioneren van back-ups. Het is zaak te kijken “of de technologie nog steeds doet wat volgens de business, de markt en de geldende regelgeving noodzakelijk is”. Fokke meent dat bijna elke organisatie op die manier kan besparen op energie, opslag en resources.

Coen Bos, country manager van EMC Nederland, vindt het hoog tijd dat het bedrijven een effectief back-up- en recoveryplan opstellen. Er zijn nu volgens hem maar weinig bedrijven in Nederland "die hun back-up zo inrichten dat ze er daadwerkelijk op kunnen vertrouwen".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in