Overslaan en naar de inhoud gaan

Kijk, vissen rond Microsofts datacentrum

Microsoft heeft het datacentrum in juni afgezonken voor de kust van Schotland. In de container staan 12 racks met daarin 864 servers. Samen kunnen ze 27,6 petabyte aan informatie opslaan.
Microsoft Project Natick Phase 2
© Microsoft
Microsoft

Met Project Natick doet Microsoft al een aantal jaar onderzoek naar mogelijkheden data onder water op te slaan. Het idee is dat meer dan 50 procent van de wereldbevolking vlak aan de kust woont dus het voordelig kan zijn ook de datacentra daar in de buurt te vestigen. Door de datacentra onder water te plaatsen is de koeling makkelijker te regelen. Het project moet aantonen dat de aanpak ook werkelijk voordelen oplevert en tegen welke problemen het exploiteren van een onderwater-datacentrum oproept

Het datacentrum bij de Orkney Islands draait volledig op hernieuwbare energie afkomstig van windmolenparken en zonnepanelen op zee en een getijdecentrale.

Verantwoorde exploitatie

Het Natick-team wil de huidige container voor maximaal 5 jaar in gebruik houden. In die tijd moet duidelijk worden of het exploiteren van een datacentrum onderwater economisch verantwoord is. De camera's die Microsoft nu online heeft gezet zijn niet alleen een grapje om de vissen langs het datacentrum te zien zwemmen. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van het onderzoek naar de invloed van het datacentrum op de directe omgeving.

In het kader van het Natick Project werd in 2015 al een onderwatercontainer getest aan de westkust van de Verenigde Staten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in