Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaans Congres eist informatie van sociale media over bestorming Capitool

De onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres wil dat socialemediabedrijven hun data gerelateerd aan de bestorming op het Capitool van 6 januari vrijgeven. Hiervoor krijgen de bedrijven twee weken. Met de data wil het Congres een nieuwe aanslag op de Amerikaanse democratie voorkomen. De commissie heeft onder andere Facebook, Google en Twitter gevraagd hun informatie vrij te geven.
bezoekerscentrum Capitool VS
© US Capitol
US Capitol

Met de informatie wil de commissie erachter komen hoe misinformatie over de Amerikaanse presidentsverkiezingen zich verspreidde, zo blijkt uit het persbericht van de commissie. Het gaat om documenten, waaronder gegevens, rapporten, analyses en communicatie die teruggaan tot het voorjaar van 2020. Daarmee wil de commissie niet alleen te weten komen wat er zich die dag afspeelde, maar ook wat eraan voorafging.

De informatie moet antwoord geven op de vraag of het om een ontsporing of om een vooropgezet plan ging. Ook wil de commissie erachter komen hoe de socialemediabedrijven omgaan met de verspreiding van valse informatie, gewelddadig extremisme en 'kwaadaardige invloeden vanuit het buitenland'. 

Verkiezingsfraude

Op 6 januari bestormden honderden aanhangers van de voormalige president Donald Trump het Capitool in Washington en drongen het gebouw binnen. Dat gebeurde op gewelddadige wijze en er vielen meerdere doden, waaronder een politieagent. De bestormers waren het niet eens met de verkiezingsuitslag waarbij niet Trump, maar Joe Biden president werd. Volgens de relschoppers was de verkiezingsuitslag gestolen. Trump probeerde met meerdere rechtszaken aan te tonen dat er met de verkiezingsuitslagen was gefraudeerd. Tot nu toe nog zonder succes. 

Het verzoek voor de informatie staat bij vijftien techbedrijven uit. Naast Facebook, Google en Twitter eist de commissie ook informatie van 4chan, 8kun, Gab, Parler, Reddit, Snapchat, Telegram, theDonald.win, Tik-Tok, Twitch, YouTube en Zello. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in