Overslaan en naar de inhoud gaan

Traditioneel datacentrum verdwijnt

Het aantal argumenten om een eigen datacentrum aan te houden, neemt steeds verder af.
datacentrum
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De IT-afdeling heeft als belangrijkste taak de bedrijfsvoering zo wendbaar mogelijk te maken, snel nieuwe markten te kunnen betreden en zo dicht mogelijk bij de afnemers diensten aan te bieden om latency te bedwingen. Steeds vaker komen daar nieuwe infrastructuurtoepassingen bij kijken zoals Internet of Things, edge-services en software as a service die in een groeiend aantal variaties door cloudaanbieders worden aangeboden. Dan blijven er uiteindelijk weinig taken over die in het rekencentrum blijven draaien en de redenen om het datacentrum aan te houden, nemen af.

De verandering vindt niet plaats van vandaag of morgen. Maar David Cappuccio, VP bij Gartner verwacht dat in 2025 80% van de organisaties het eigen datacentrum heeft gesloten. Nu is dat 10%. 

Belang infrastructuur verdwijnt

De belangrijkste drijfveer voor de verandering is het verlaten van de traditionele strategische besluitvorming gebaseerd op de IT-infrastructuur. Bij de succesvolle 'infrastructure en operations leaders' - zoals Cappuccio ze omschrijft - draait het vooral om de applicatieportfolio en niet meer om de fysieke infrastructuur. Het aanbod aan nieuwe toepassingen in de cloud versnelt dat proces. Verder verschuift de aandacht naar een goede klantervaring. Organisatie hebben wat dat betreft niet altijd een goede reputatie met de diensten die ze vanuit hun eigen infrastructuur leveren.

Organisaties gaan in toenemende mate hun infrastructuur betrekken van een digitaal ecosysteem waarbij samengewerkt wordt met dienstverleners. Daarbij moet de opdrachtgever zich bewust zijn van het creëren van een wendbare omgeving waarbij makkelijk kan worden geschakeld tussen verschillende cloudaanbieders. Zo kan tegemoet gekomen worden aan verwachtingen ten aanzien van latency, maar ook aan regulatoire vereisten zoals GDPR.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in