Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe de lock-in angst bij cloud te verslaan

Een onderwerp waar een beetje CIO wakker van ligt is cloudsilo's. De vrees voor lock-in situaties weerhoudt veel bedrijven ervan om cloudoplossingen, inclusief multicloud, te benutten en innovatieve technologie zoals containers te gebruiken. Terwijl ze veel kunnen winnen wanneer ze voorbij deze angst gaan.
Chain
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Bedrijven gebruiken de cloud vanwege de flexibiliteit. Daarbij willen ze een lock-in situatie voorkomen als het gaat om specifieke technologie of bepaalde leveranciers. Maar, soms hoeft een bepaalde mate van lock-in helemaal niet erg te zijn, zolang een bedrijf de juiste keuzes maakt en daarbij beschikt over de benodigde skills en partners waardoor er ruimte overblijft om te kunnen reageren op toekomstige ontwikkelingen.

Verplaatsen en laten landen

Containertechnologie is een populaire cloudtechnologie die zulke keuzes en vrijheden mogelijk maakt. Containers geven het vermogen om software zeer snel te ontwikkelen en uit te rollen. Daarna zijn softwarecontainers in wezen naar wens te verplaatsen. Ze kunnen dan in principe overal landen: in elke cloud van elke leverancier, maar óók lokaal in een eigen datacenter.

Terwijl cloudgebruik al veel mogelijkheden biedt voor snelle opschaling en daarmee exponentiële groei, gooit containergebruik er nog een schep bovenop. Zelfs wanneer een bedrijf al een multicloudstrategie heeft, voegt containertechnologie daar nog een nieuwe dimensie aan toe. Welke containerprovider kies je bijvoorbeeld? Want hoewel containers ‘portable’ zijn, kunnen ze niet zomaar van de ene cloud naar de andere verhuizen zonder dat dit technisch ingewikkeld wordt.

Het omarmen van containertechnologie om lock-in bij cloud te voorkomen, vereist aanpassingen en updates. Maar het doorvoeren van cloudupdates is ingewikkeld en raakt de hele business. Daarom moet je zorgen dat je de juiste kennis in huis hebt. Containertechnologie is relatief nieuw, waardoor geen mens meer dan een paar jaar ervaring ermee heeft.

Zelfs als de implementatie relatief simpel is, dan nog zul je flink wat vaardigheden in je team nodig hebben. Helemaal wanneer je gebruikt maakt van een complexe variëteit aan clouds en providers. Om maar niet in een lock-in te geraken.

Geen weg terug

Kortom, we hebben het over een digitale transformatie en dat vraagt om leiderschap. Organisatorische veranderingen brengen weerstand met zich mee. Anders dan infrastructuren van vroeger, update je met containergebaseerde workloads álles tegelijk. Eenmaal hieraan begonnen, is er geen weg terug. Besef dat goed!
Gebruikmaken van containers is dus uitdagend, maar tegelijkertijd veelbelovend. De trend is dan ook dat gecontaineriseerde applicaties de norm worden. Elke organisatie moet zich aanpassen om deze transformatie volledig te ondersteunen. Obstakels zullen daarbij zeker opdoemen. Maar door de uitdaging aan te gaan en door te zetten, is je organisatie straks klaar om de vruchten van de transformatie te plukken. En dan kan je de angst voor lock-in bij cloud achter je laten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in