Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloudwatervrees

Op deze website van AGConnect vindt u de cloud journey barometer, een interessant rapport over de adoptie van op cloud gebaseerde oplossingen. De door de onderzoekers geformuleerde conclusie is helder: ‘Koudwatervrees cloud lijkt verdwenen’.

Het in jip-en-janneketaal geschreven rapport behandelt twaalf onderwerpen over het gebruik van cloud-oplossingen. Welke uitkomsten vielen naar de mening van ondergetekende het meest op? Ten eerste lijkt het erop dat organisaties steeds meer bewegen in de richting van een publieke cloud. Waar tot voor kort nog een voorkeur bestond voor een zuivere private cloud, is nu de hybride cloud de favoriete cloud-oplossing bij de respondenten.

Prima, als je elkaar maar begrijpt.

Volgens het rapport groeit het vertrouwen in cloud en wordt het steeds meer als een nutsvoorziening gezien, zoals bij u thuis het water uit de kraan stroomt. Een tweede uitkomst, eigenlijk meer een aanbeveling, is dat business en IT elkaar wel op moeten blijven zoeken bij het maken van keuzes. Daar waar voor het management de kosten en de waarde van de applicaties voor de business voorop staan, vinden de IT’ers risico’s en of de applicaties in het IT-landschap passen belangrijker. Prima, als je elkaar maar begrijpt. Ook de plek waar data wordt opgeslagen is een belangrijk punt. Als mensen dan toch voor de publieke cloud kiezen, dan bij voorkeur met opslag in Nederland. Als dat zo is, dan is het trouwens goed om direct te kijken waar gegevens nu staan opgeslagen.

Tot slot blijven kosten leidend bij de keuze voor een cloudleverancier. Bovendien moeten de medewerkers van de leverancier passen bij de bedrijfscultuur van het eigen bedrijf. Maar wat als de kosten relatief laag zijn en er geen culturele match is? Of als de kosten relatief hoog zijn en de bedrijfsculturen juist uitstekend bij elkaar passen? Ook op deze vraag geeft het onderzoek een handreiking: de prijs van clouddiensten moet voorspelbaar zijn.

Belangrijk is bovendien hoe de besluitvorming binnen organisaties verloopt over het aanschaffen en het gebruik van clouddiensten. De verschuiving hierin van IT naar business is al jaren aan de gang, met alle risico’s van dien als de business, om de IT heen, zelf de aanschaf regelt.

Publieke cloud is mainstream

Vandaar dat de tweede uitkomst, het elkaar blijven opzoeken, zoals hiervoor omschreven, in voldoende mate dient te worden nageleefd al is het maar één maal per kwartaal in een met-de-benen-op-tafelsessie waar de klokken weer gelijk worden gezet en cloudwatervrees wordt opgeheven. Cloud als hype is al weer een tijdje voorbij en de stap naar de publieke cloud is als trend ingezet. Vanzelfsprekend zullen er private en hybride clouds overblijven daar waar noodzakelijk. De mainstream zal echter publiek zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in